Gazdaság

Hogyan adózik jövőre? Kata, kiva, eva vagy tao?

Jövőre a társasági adózás és az egyszerűsített vállalkozói adózás mellett a kkv-k a tételes kisadózást vagy a kisvállalati adózást is választhatják. Még két hetük maradt a döntésre.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak december 20-ig érdemes megfontolniuk, hogyan szeretnének adózni jövőre, mert van olyan adózási forma, amibe legkésőbb eddig kell bejelentkezni.

A választék főbb elemei: társasági adózás (tao), egyszerűsített vállalkozói adózás (eva), kisvállalati adó (kiva) vagy kisvállalkozások tételes adója (kata). Ez utóbbi két adózási forma újdonság, s közülük a „kivázásról” legkésőbb december 20-ig dönteni kell.

Az RSM DTM szakértője, Fekete Zoltán arra is felhívja a figyelmet, hogy akik jelenleg eva szerint adóznak, és katára váltanának, azok is hozzák meg a döntésüket még decemberben. Mert bár a kisvállalkozói tételes adózásra év közben is bármikor át lehet térni, viszont az evát csak december 20-ig lehet lemondani. Aki ezt nem teszi meg, és aztán bejelentkezik katára, az arra számíthat, hogy jövőre kétféle szabály szerint kell teljesítenie az adókötelezettségét.

Eva

Az evát az évi 30 milliós árbevételig választhatja egyéni vállalkozó, egyéni cég, kft., bt., lakásszövetkezet, végrehajtói, ügyvédi, szabadalmi ügyvivői, közjegyzői iroda és erdőbirtokossági társulat. (Egyéb feltételek itt.) Az adóját az idei évtől 30-ról 37 százalékra emelték, s azt a pozitív adóalap után kell megfizetni. Ennél az adózási típusnál az a legfőbb kérdés, hogy mennyi költsége van a vállalkozónak.

Tavaly azt írtuk, hogy evát azoknak érdemes választaniuk, akiknek legfeljebb 17 százaléknyi a költségük a bevételükhöz képest. Az eva egyéni vállalkozóknál kiváltja a vállalkozói szja-t és az áfát. Társaságoknál és egyéni cégeknél pedig a taót, az osztalék és a kivont jövedelem utáni szja-t és az áfát (kevés kivétellel).

Kata

A katánál évi hatmilliós bevétel alatt él a kedvezményes adózás. Egyéni vállalkozók, magánszemély taggal rendelkező bt.-k vagy kkt-k választhatják, akár kezdők is. Legalább egy főállású kisadózót be kell jelentenie a vállalkozásnak, s utána havi 50 ezer forint adót kell fizetnie. Ez az adó kiváltja az iparűzési adó kivételével az összes adóterhet (az szja-t, a taót, az ehót, szochót, a szakhót és az osztalékadót is). Ezzel a főállású kisadózó biztosítottnak számít (de csak havi 81 300 forintnak megfelelő összeg után). Viszont akit csak félállásban jelentenek be (havi 25 ezer forint adóval), az nem lesz jogosult tb- és egészségügyi ellátásra sem kisadózóként.

Az áfát nem váltja ki a tételes adó, viszont lehet alanyi áfamentességet választani. Fontos még tudni, hogy az évi hatmilliós árbevételi határ túllépése jelentős adóterhelést jelent: a többletbevételre 40 százalékos az adó.

A tételes adózás ugyanígy az iparűzési adót sem váltja ki, ami maximum 50 ezer forint lehet évente és telephelyenként. Az adóhatóság példájában egy taxis és egy könyvelő vállalkozónál nézte meg, jól járnának-e a katával.

Kiva

Az evában felsorolt vállalkozási típusok közül egyedül az egyéni vállalkozók nem élhetnek a lehetőséggel. A többiek mind igen. És kivázhatnak még zrt.-k, külföldi vállalkozók és belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személyek is. Feltéve, ha az előző évi létszámuk nem haladta meg a 25 főt, és mérlegfőösszegük az 500 millió forintot. A létszám egyébként nőhet később, 50 főig. (Egyéb feltételek itt.)

A kisvállalati adó alapja az adózó pénzforgalmi szemléletű eredményének a személyi jellegű kifizetésekkel növelt összege (ha nincs eredmény, akkor a személyi jellegű kifizetések összege). Mértéke 16 százalék. Ez az adó kiváltja a taót, a szochót és a szakhót.

Ha kíváncsi rá, milyen buktatók vannak ennél az adónál, kattintson.

Gyüjtsük össze a céges számokat

Ha első körben belőtte a vállalkozó, milyen adózási formát választhat a feltételek alapján, akkor jöhet a számolás a könyvelővel és/vagy kalkulátorral. Mi az RSM DTM kalkulátorával számolgattunk. A döntés azért sem egyszerű, mert mindegyik adózási formánál más az adó alapja és kulcsa (a katánál fix összeg van), és az is eltérő, milyen, a taóban fizetendő adókat válthatunk ki a speciális kisvállalkozói adókkal.

Nem véletlen, hogy ez a kalkulátor is számos, a vállalkozással kapcsolatos konkrét adatra (pl. bevételek, költségek, foglalkoztatottak, pénzmozgások, értékcsökkenés, beruházások stb.) kérdez rá. Ezeket kigyűjteni nem kis feladat – szerintünk ezért is lehet jó, ha a könyvelővel együtt ugrunk neki a kalkulációnak. Az összes adat megadása után pedig megkaphatjuk mind a négy vállalkozási formára, hogy milyen adókból mennyit kellene fizetnünk jövőre, s hogy mennyi lehet a nettó adózott jövedelmünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik