Nagyvilág

Nem fizetnek adót a politikusok

A pakisztáni kormánytagok fele, a parlamenti képviselők majdnem kétharmada nem tett semmit az államkasszába, pedig ők a leggazdagabb emberek közé tartoznak. Négy éve még rosszabb volt a helyzet, akkor egyetlen politikus sem adózott.

Pakisztánban a lakosság 20 százaléka szegénynek számít, az ország – amelyet rendszeres fegyveres erőszak is sújt – komoly nemzetközi pénzügyi támogatást is kap.

Egy oknyomozó cikk szerint a “probléma a csúcson kezdődik…, nem mutatnak jó példát azok a vezetők, akik a politikát irányítják, kormányoznak és begyűjtik az adót”.

Az újságíró adatai szerint Aszif Ali Zardari köztársasági elnök, továbbá a kormány 55 tagja közül 34, a parlamenti képviselők közül pedig 67 százalék egyáltalán nem fizetett adót tavaly. Akik fizettek, azok is meglehetősen szerény összegeket: Rádzsa Parvíz Asraf miniszterelnök például 1130 eurónyit,  Hina Rabbani Hár külügyminiszter  552 eurónyit.

Becslések szerint ugyanakkor ezeknek az embereknek a vagyona átlagosan eléri a 680 ezer eurót.

Pakisztánban eleve a világon a legalacsonyabbak közé tartozik az adóbevétel, amely a hazai összterméknek (GDP) mindössze a 9,2 százaléka.  Az országban az elmúlt három évben 180 millió lakosból mindössze 260 ezren fizettek adót rendszeresen.

A jelentésből mindazonáltal az is kiderül, hogy az elmúlt években javult a helyzet. 2008-ban ugyanis – mielőtt Zardari pártja hatalomra került – még egyetlen kormánytag sem fizetett adót.

Az afgán adóhivatal elnöke nemrégiben adóamnesztiát hirdetett, amelynek értelmében a leggazdagabb adómegkerülők is mentesülhetnek a felelősségre vonás alól, ha befizetnek 324 eurónak megfelelő összeget és vállalják, hogy jövőre becsülettel eleget tesznek teljes adófizetési kötelezettségüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik