Gazdaság

Itt gyűjtenek a nyugdíjra a magyarok

tőzsde (tőzsde, )
tőzsde (tőzsde, )

Már minden második magyar tőzsdéző venne külföldi részvényt.

Bár a magyar tőzsdézők elsődleges terepe továbbra is a BÉT, egyre több kisbefektető próbálja ki magát külföldi parketten. Októberben például csaknem megháromszorozódott a New York-i tőzsdén kötött ügyletek volumene a KBC Equitas magyar online tőzsdézői körében.

A KBC Equitas nyár végén készült ügyfélfelmérése szerint a hazai kisbefektetők körülbelül 80 százaléka változatlanul elsősorban a magyar tőzsde iránt érdeklődik. Mostanra azonban a külföldi kereskedéstől eddig idegenkedő tőzsdézők közül is minden második venne külföldi részvényt. A külföldi tőzsdék között az USA-beli parkettek a legnépszerűbbek közé tartoznak. Míg a Nasdaqon elsősorban a technológiai részvények, a New York-i parketten a pénzügyi társaságok papírjai a kisbefektetői favoritok, miközben az idei év elején talán éppen ez utóbbi volt az elemzők és stratégák által legkevésbé kedvelt szektor.

A 2008-as válság előzményeit ismerve nem meglepő, hogy negatívvá vált a hangulat az iparág vállalatai körül, ennek ellenére 2012 eleje óta mégis éppen a pénzügyi szektor részvényei teljesítettek a legjobban az amerikai piacokon. Lekörözve például olyan reflektorfényben lévő iparágakat is, mint az informatika vagy az energiaipar. A pénzügyi szektor részvényei átlagosan 22 százalékot emelkedtek, szemben a széles részvénypiacot tükröző S&P500 index 12 százalék körüli teljesítményével. A szektor papírjait idén ősszel különösen vonzóvá tette a Fed harmadik monetáris élénkítési programja, amelynek keretében a gazdaságba évente kerülő legfeljebb 480 milliárd dollár közvetlenül is kedvező hatást gyakorolhat a bankok profitjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik