Gazdaság

Orbánt fenyegette a bankvezér

Raiffeisen Bank (Raiffeisen Bank)
Raiffeisen Bank (Raiffeisen Bank)

A Raiffeisen International vezére azzal fenyegetőzik, hogy bankja kivonul Magyarországról. Lázár szerint fizetniük kell azoknak, akiknek van  pénzük.

Herbert Stepic arra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy ne tekintse továbbra is kvázi önkiszolgáló boltoknak a bankokat. Mint mondta: a Raiffeisen szívesen maradna hosszú távon  is Magyarországon, de a bankszektor erősen eltúlzott adóztatása miatt újra kell értékelnie stratégiáját – közölte az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója.

A bankvezér élesen bírálta a magyar kormány bankokkal szembeni politikáját, és célzást tett arra, hogy a pénzintézet elhagyhatja a magyar piacot – idézte a FriedlNews kelet-közép-európai hírportált a Napi Gazdaság.

Stepic óva intett a bankokra nehezedő terhek növelésétől. Mint mondta: az RBI jelenleg nem tervezi, hogy kivonul Magyarországról vagy bármely más kelet-európai piacról, de a külföldi befektetőknek nem nyújt igazán vonzó környezetet az ország, amelyben a kormánynak strukturális reformokat kellene végrehajtania a nyugdíj- és az egészségügyi rendszerben.

Lázár: több terhet kell viselniük az utóbbi 20-25 év nyerteseinek

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken, egy budapesti nemzetközi vezetői konferencián arról beszélt, hogy a kormány úgy tudja megtartani a társadalmi bizalmat, ha a közteherviselésből mindenkire nagyobb terhet rak, aki ennek elviselésére képes. Lázár János közölte: ha a pénzzel rendelkező szektorok nem járulnak hozzá növekvő mértékben a terhek viseléséhez, akkor meggyengül a politikai stabilitás.

Az államtitkár szerint a Fidesz-kormány – mint minden olyan válságos helyzetben, ahol innovációra, kreativitásra, “szabadságharcos szellemre, némi forradalmi alkotásra”, illetve a haza védelmére és valamilyen régi rendszer lebontására van szükség – kiválóan érzi magát. Lázár úgy vélte: az elmúlt két év kormányzása talán a terhek elosztásában volt a legerősebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik