Gazdaság

Utas- és gépjármű-felelősségbiztosítás: mire figyeljünk a nyaraláskor

A szabadság előtt mindenki rohan, és jó eséllyel épp az utasbiztosítás megkötése marad el indulás előtt, pedig ez lenne az egyik legfontosabb előkészülete a nyaralásnak. Utasbiztosítást még mindig csak az utazók harmada köt, pedig rendkívüli kellemetlenségekkel és jelentős anyagi teherrel jár egy külföldi baleset, egy poggyász elvesztése, vagy egy nyaralás közben szerzett sérülés. Mire figyeljünk, hogy a nyaralás valóban a pihenésről szóljon?

Külföldre utazva akár egynapos látogatás alatt is történhet olyan káresemény, amely százezrekbe, milliókba kerülhet a családnak, szemben azzal a pár száz forintos tétellel, amelyet az egy napra szóló utasbiztosítás megkötése jelent. Az utasbiztosítást néhány perc alatt megvásárolhatjuk, és valóban nem jelent komoly tételt ahhoz képest, amekkora védelmet nyújthat , egy külföldi nyaralás teljes büdzséjének elenyésző része az az összeg, amelybe egy ilyen biztosítás kerül.

Utasbiztosítás? Minek, ha úgyis jár a bankkártyánkhoz…

Egyre elterjedtebb szolgáltatás a bankkártyák vagy hitelkártyák mellé kínált utasbiztosítás, amelyeknek sok esetben külön díjuk sincs. Érdemes tudni ugyanakkor, hogy ezek a kiegészítő „termékek” általában csak korlátozottan, alacsony értékhatárig térítik a károkat, és akár különféle kizárásokat is tartalmazhatnak. Így egy külföldi utazás során mindenképpen javasolt a hagyományos utasbiztosítás megkötése is, amely valódi szolgáltatást nyújt, és jóval magasabb értékhatárokig téríti meg a károkat. A bankkártyához kapcsolt utasbiztosítás feltételeiről érdemes minden esetben tájékozódni, hogy ne a már bekövetkezett kár esetén érje meglepetés az utazót!

Storno kiegészítés – végszükség esetére…

Az utasbiztosítások megkötésével az előre megszervezett utazás lemondására is van lehetőség, ám ennek szigorú szabályai vannak, és a legtöbb biztosító különféle módokon, saját szerződésében rögzíti, milyen esetekben fogadja el az út lemondását, milyen mértékű kártérítést nyújt, illetve ennek a kiegészítő elemnek mekkora díja van. A storno biztosítás lényege, hogy bárki köthet biztosítást arra az esetre, ha valamilyen nyomós indok miatt mégsem tud elutazni – ilyenkor a biztosító megtéríti azokat az összegeket, amelyeket a meghiúsult nyaralásra előzetesen fizettek ki Fontos tudni, hogy mindez csak az utasbiztosítási díj befizetésétől az utazás megkezdésének időpontjáig érvényes lehetőség, de emellett egyéb olyan feltételek is vannak, amelyekről érdemes szintén a biztosítás megkötése előtt tájékozódni. Ilyen például, ha a biztosító nem fogadja el nyomós indokként a ki nem adott szabadságot, vagy a kedvezőtlen időjárási viszonyokat, amelyre a tapasztalatok szerint gyakran hivatkoznak az utazók.

Az otthon hagyott lakás – nem csak a viráglocsolás fontos…

Utazás előtt az sem mindegy, milyen állapotban hagyjuk magára otthonunkat, és kit bízunk meg a viráglocsolással, illetve azzal, hogy időnként nézzen rá lakásunkra. Fontos még, hogy kertes házunk udvaráról tüntessük el azokat az esetleges eszközöket, amelyek segíthetnek a betörés kivitelezésében, illetve ne hagyjunk elöl olyat, ami esetleg felkeltheti a betörők érdeklődését.  Ugyan magától értetődőnek tűnhet, az utazás előtt győződjünk meg arról is, hogy valóban rendesen bezártuk-e az ablakokat, erkélyajtót! Ez nemcsak a betörés, hanem a vihar okozta károk megelőzését is szolgálja. Ha megoldható, ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, főleg ne látható helyen. Emellett pedig kiemelten fontos, hogy lehetőség szerint csak azokkal osszuk meg utazásunk hírét, akikkel feltétlenül szükséges. Ne híreszteljük, hogy elutazunk!

Autóval külföldön – ha kocsival indulunk nyaralni, több az extra tennivaló….

Ha autós utazásunkra nem készülünk fel körültekintően, számos kellemetlen meglepetéssel szembesülhetünk. Indulás előtt mindenképpen érdemes átnézetni a gépkocsi műszaki állapotát, akár szakember segítségével is. A gumik, a megfelelő folyadékszintek (motorolaj, fékolaj, hűtővíz, ablakmosó folyadék), valamint a fékek állapota kiemelt jelentőségű egy hosszabb út során. Ha az autó felkészítésével megvagyunk, érdemes megtervezni az útvonalat, felkészülni az autópálya matricákkal, illetve megtervezni azokat a pihenőpontokat is, ahol a több órás vezetés után felfrissülhetünk – különösen a gépkocsi vezetője. Külföldön kiemelten figyeljünk a helyi közlekedési szabályok és a sebességhatárok betartására, az ismeretlen útszakaszokon pedig vezessünk még óvatosabban, mint általában. Az uniós elvárásoknak eleget téve legyen elsősegélydoboz, láthatósági mellény, elakadásjelző háromszög, és izzókészlet a kocsinkban.

Felelősségbiztosítás – érvényes-e külföldön a kötelező?

A Magyarországon megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az EU valamennyi tagállamában érvényes, így ezzel nem lesz gondunk az utazás során. A biztosítási okmányokat azonban feltétlenül vigyük magunkkal, és célszerű az autóban tartani néhány példányt az európai baleset-bejelentő lapból is – esetleg felkészülni arra is, hogy ezt baleset esetén hogyan kell pontosan, megfelelően kitölteni. A nemzetközi forgalomban az úgynevezett „zöld kártya” bizonyítja, hogy a gépjármű vezetője rendelkezik a szükséges felelősségbiztosítással, de fontos tudni, hogy ez nem ugyanaz, mint a hasonló elnevezésű, az autó környezetvédelmi felülvizsgálatának igazolására szolgáló korábbi okmány. A zöldkártya tehát a magyar KGFB külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány, amelyet a biztosítók a fedezet fennállásának utolsó napjáig (biztosítási díjjal fedezett időszak vége + 60 nap) állítják ki, legkevesebb 15 napra állítják ki.

Egy esetleges baleset esetén pedig a kárbejelentő kitöltése mellett a félreértések elkerülése végett érdemes lehet bevonni a hatóságot is, hiszen utólag egy külföldi kárral kapcsolatos probléma megoldása már jóval bonyolultabb lehet. A kárrendezés kapcsán pedig a casco- szerződés (ha az autó rendelkezik vele) külföldi töréskárokra vonatkozó részeit érdemes alaposan áttekinteni, hiszen ezek biztosítónként meglehetősen eltérőek lehetnek.

Az egészség a legfontosabb – EHC vagy biztosítás?

Végezetül előfordulhat az is, hogy nem autónkkal, hanem velünk történik valami, ami miatt orvosi ellátásra szorulunk. Egyre elterjedtebb az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHC), amelyet néhány dokumentum kitöltésével bárki igényelhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) lakóhelye szerinti kirendeltségénél, és amelynek kiváltása kifejezetten javasolt az európai uniós tagországokba való utazás előtt. Érdemes tudni viszont, hogy a kártya nem fedezi a  beteg mentővel vagy mentőrepülővel történő hazaszállítását,  és  a magánorvosnál igénybe vett orvosi költségeket sem, amely pedig egy kiemelten  fontos szempont lehet pl. Görögországban, Bulgáriában vagy Törökországban, ahol az ambuláns ellátást is jellemzően magánellátók nyújtják.

Mindezek alapján jól látszik, hogy az utasbiztosítás valóban nem egy „fölösleges tétel”, amelyen érdemes lenne spórolni, amely  a nyaralás utolsó pillanatában, akár közvetlenül az indulás előtt is megköthető. Emellett pedig a nyaralás efféle előkészületeire is érdemes legalább annyi energiát fordítani, mint például a szálláshely kiválasztására, vagy a programok megtervezésére.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a  témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik