Gazdaság

Olcsó és hasznos az utasbiztosítás

Az utasbiztosítás óriási segítséget nyújt, ha külföldön nyaralás közben ér baj. A legolcsóbbak ára mindössze 250 és 300 forint között mozog egy napra. Online is köthető, non-stop, gyorsan és könnyedén.

Az utasbiztosítást az utazás megkezdése előtt kell megkötni. A biztosítás lényege, hogy enyhítse a nyaralásunk alatt ért károk mértékét, azaz hogy a kockázatvállalási limitnek megfelelően megtérítse a felmerülő orvosi és egyéb költségeket, főként baleset, betegség és poggyászkárok esetén. A biztosítócégek utasbiztosítási termékei általában tartalmazzák a non-stop telefonos ügyintézést, valamint élet-, baleset- és betegségbiztosítást, a poggyászbiztosítást, továbbá a felelősség- és jogvédelem biztosítást is. Szükség esetén fontos, hogy a biztosítottnál legyen a biztosítási kötvénye (vagy legalább a kötvény száma). Ha, baj ér bennünket,az ezt bizonyító papírokat, például az orvosi igazolásokat, a rendőrségi jegyzőkönyvet akkor is tartsuk meg és hozzuk haza, ha a biztosító kifizette helyettünk az ellátások költségét, vagy már a nyaralás során megtérítette a kárt.

A biztosítók ajánlatai általában  nem térnek ki minden vészhelyzetre, az általános kizárások között szélsőséges eseteket is találunk. Így nukleáris sugárzás vagy polgárháború esetén nem számíthatunk kártérítésre, de életszerűbb és hasznosabb információ lehet, hogy terhesség esetén sem köthető könnyen biztosítás, a terhességgel kapcsolatos események kiszámíthatatlansága miatt. Poggyászbiztosításnál általában a biztosítók többek között kizárják a az ékszerek vagy  a sporteszközök (például a kerékpárok) eltulajdonításának esetére járó kártérítést is. A nagyobb értékű tárgyakat, mint a videó kamera vagy a fényképezőgép szintén nem tartozik a biztosítással fedezett körbe az olcsóbb tarifájú szerződések esetében. A drágább, magasabb szolgáltatási kategóriákba eső utasbiztosításoknál azonban már lehet olyat találni, amelyek ezekre a kockázatokra – bizonyos összeghatárig ugyan, de –  kiterjed. Ugyanígy lehet már biztosítást kötni a nagyobb kockázatú nyaralásokra, például arra az esetre, ha búvárkodni, vagy vitorlázni szeretnénk.

A biztosítók ajánlatai közül az interneten található kalkulátorok segítségével választhatunk a legegyszerűbben. Az online utasbiztosítást dombornyomott kártyával és banki átutalással lehet megkötni a biztosítóval.

Ha saját járművünkkel mennénk külföldre utazás előtt érdemes gondolni a nemzetközi zöldkártyára is. Ez a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) nemzetközi igazolása. Ha az EU tagállamaiba utazunk a zöldkártya kiváltása nem szükséges, EU-n kívüli autós utazás esetén azonban szükséges lehet.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik