Gazdaság

Jótanácsok tőzsdézéshez

Ha nem élesben, hanem csak játékból - pénzünk tényleges kockáztatása nélkül - kezdjük a tőzsdézést, kockázatmentesen tanulhatjuk meg, hogy mire kell odafigyelni kereskedés közben és könnyebben válhat napi rutinná az aktuális hírek módszeres átböngészése. Hogy mit érdemes fontolóra vennünk mielőtt belevágunk a kereskedésbe, Tuli Pétert, az Aegon Befektetési Alapkezelő senior product & sales managerét kérdeztük.

„Mielőtt tőzsdézésre adnánk a fejünket érdemes azt interneten, illetve a szaksajtóban alaposan tájékozódnunk” – kezdte a szakértő, aki hozzátette, hogy a befektetési szolgáltató kiválasztásakor nem szabad egyedüli szempontként csak a kereskedési költségeket vizsgálni. Fontos már az elején eldönteni, hogy mibe szeretnénk fektetni a pénzünket, és az adott brókercégnél elérhető-e az adott befektetési termék: például magyar vagy külföldi kibocsátású részvények. A hazai brókercégeket és az általuk bonyolított forgalmat például a Budapesti Értéktőzsde honlapján is megtaláljuk.

Első lépések

Mielőtt  élesben kereskedni kezdenénk, érdemes a tőzsdézést játékból elkezdeni. Azaz kezdésképpen jegyezzük fel (például egy táblázatba, vagy oktatási célú, erre szolgáló demo program használatával) milyen részvényt, mikor vennénk (persze mennyiért), és mikor adnánk el… Ezzel egy kis rutinra teszünk szert, és rákényszerülünk, hogy utána olvassunk a dolgoknak. Soha ne tévesszenek meg a kezdeti, esetleges csak szerencsén múló sikerek, mert játékpénzzel játszani nyilván nem ugyanaz, mint valódi megtakarításunk bizonyos részét ténylegesen elbukni – emelte ki Tuli Péter, aki aranyszabályként fektette le: csak azzal a pénzzel tőzsdézzünk, amit hosszabb távon is nélkülözni tudunk (akár több éven keresztül is).

Mindamellett nem kellenek nagy vagyonok, hogy tőzsdézzünk, de vegyük figyelembe a járulékos költségeket is, így például az értékpapírszámla vezetésének díját és a tranzakciós költségeket „Véleményem szerint a befektetési portfoliónk kialakításánál az egyedi részvényvásárlás mellett érdemes kevésbé kockázatos  megtakarítási formákban, akár részvényekbe fektető   alapokban is gondolkodni” – mondta az Aegon Befektetési Alap senior product & sales managere. Ezzel szakértő kezekre bízzuk a megtakarításunk egy részét,de a befektetési alapok árfolyammozgásai pedig rávezetnek bennünket arra, hogy érdemes követni a piaci mozgásokat, és utánaolvasni az aktuális piaci történéseknek.

Amikre oda kell figyelni, ha belevágunk – speciális kereskedési módszerek

DayTrade – a napon belüli üzletelés egy speciális esete.  Amikor ugyanazon részvényből vásárolunk bizonyos mennyiséget, majd ezt eladjuk az adott tőzsdenapon belül, ez az ún. day-trade ügylet. Az ügylet egyaránt indulhat a vétellel vagy eladással, a pozíció zárása pedig egy  ellentétes oldali ügylettel valósul meg. Ezzel az üzletelési stratégiával kimondottan spekulációs célú, az adott részvények napi árfolyam-elmozdulásait kihasználó ügyleteket köthetünk, ami egyúttal az egyik legkockázatosabb ügylettípus is. A day-trade optimális spekulációs eszköz, mivel tőkeáttételes ügylet esetén a befektetési szolgáltatónál elhelyezett tőkénk többszörösének megfelelő értékű részvénycsomagra adhatunk megbízást (a befektetési szolgáltatótól függ, hogy a nála elhelyezett fedezet – amely készpénz vagy meghatározott beszámítási értéken figyelembe vett értékpapír is lehet – hányszoros értékére enged day-trade megbízást adni). A day-trade ügylet további előnye, hogy az utána felszámított megbízási díj is kevesebb, mint egy normál részvényügylet esetén – az természetesen ismét befektetési szolgáltatótól függ, hogy mekkora kedvezményt adnak a normál részvényügyletre eső megbízási díjhoz képest.

Lombard és határidős ügyeletek

A lombardhitel értékpapír-fedezet mellett nyújtott hitelt jelent. A hitelt igénylő befektető a birtokában lévő értékpapírok fedezete mellett igényel hitelt, melyet újabb értékpapírok megvásárlására fordíthat. Az így megszerzett értékpapírok szintén a hitel fedezetét jelentik. A lombardhitelt nyújtó befektetési szolgáltató természetesen kamatot számít fel a hitel futamidejére.

Határidős ügylet

Határidős ügyletek esetében a befektetőnek saját pénzeszközzel kell rendelkeznie, amely fedezetet nyújt az ügyletkötéshez. A befektetési szolgáltató határidős árat jegyez az ügyfele számára a megvásárolni kívánt értékpapírra, a megvásárolható értékpapír mennyisége – a tőkeáttételtől függően – a fedezetként biztosított saját eszköz többszöröse. Az azonnali ár és a határidős ár közötti különbség az úgynevezett kamattartalom, amely a finanszírozás költségének tekinthető. Ez a megoldás – szolgáltatótól függően – nemcsak vételi ügyletre, hanem eladásra is működik (ellentétben a lombardhitellel).

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik