Gazdaság

Több millió magyar takarékoskodik és befektet

Több millió olvasójuk van a mindennapok pénzügyi döntéseit segítő tematikus cikkeknek.

Egy éve indult útjára egy Magyarországon egyedülálló, pénzügyi szemléletformáló és tájékoztató program, amely az állami szféra és csaknem két tucat pénzügyi intézmény összefogásával jött létre. A Pénziránytű Alapítvány által életre hívott, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakmai felügyeletével megvalósuló Mindennapi Pénzügyeink Program (MPP) keretein belül az elmúlt egy évben 22 médiumban – köztük a Hír24-en – közel 600 cikk és önálló szerkesztőségi tartalom jelent meg, amelyek több millió olvasót értek el. A program életre hívója és koordinátora, a Pénziránytű Alapítvány a program jelenlegi szakaszának július végi lezárását követően is tervezi további hasonló program kialakítását, melynek előkészítését már elkezdte.

Az MPP egy évesműködése alkalmából a program szakmai felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint a programot támogató pénzügyi szolgáltatók vezető képviselői részvételével június 14-én az MNB székházában megrendezett konferencián a program eddigi eredményeinek áttekintése mellett a lakosság anyagi öngondoskodási, megtakarítási szemléletének fejlesztésével kapcsolatos kérdések kerültek terítékre. A program első évének számszerű eredményei mellett kiemelkedő sikernek tekinthető, hogy 22, a pénzügyi szolgáltatások piacának fő szegmenseit lefedő intézmény fogott össze a jegybankkal és a pénzügyi felügyelettel a hazai pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében.

Simor András, az MNB elnöke is az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. „Szemléletet formálni, gondolkodásmódot alakítani pénz- és időigényes dolog. Az MNB évekkel ezelőtt felismerte, hogy a pénzügyi oktatásra fordított kiadások nagyságrendje meg sem közelíti azokat a költségeket és veszteségeket, amelyek az alacsony fokú pénzügyi jártasságból erednek. A feladat azonban akkora, hogy szigetszerű kezdeményezések helyett összefogásra van szükség.”

Balogh László, a PSZÁF alelnöke előadásában kiemelte, hogy a pénzügyek területén a fogyasztói bizalom megtartása és erősítése piaci szempontból is kulcsfontosságú. „A felügyelet megítélése szerint a pénzügyi fogyasztóvédelem eszközei között fontos helyet foglal el az ügyfelek széles körű, hiteles tájékoztatása és a pénzügyi kultúra fejlesztése. A tudatos és tájékozott fogyasztó ritkábban lesz elszenvedője megtévesztő, tisztességtelen gyakorlatnak, egyben nyitottabb a pénzügyi innovációkra és a kedvező ajánlatokra. Fontos szerep hárul ezért a pénzügyi szolgáltatókra, akik a legtöbbet tehetik az ügyfelek hosszú távú elégedettségéért: többek között a fogyasztói igények megfelelő felmérésével, átlátható termékek kínálatával, tisztességes és világos árazással, a félreértékesítés minimalizálásával, valamint az érthető és pontos, a kockázatokat sem elhallgató tájékoztatással” – hangsúlyozta.

A konferencia programja kitért a hazai pénzügyi kultúra aktuális szintjének és további, elsődlegesen az oktatáson keresztül megvalósítható fejlesztési lehetőségeinek áttekintésére is. A témában rendezett kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek közös álláspontja szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztésének támogatása a hazai pénzügyi szektor fontos feladata, azonban tartós eredmény elérésére csak hosszú távú, jól kidolgozott és összehangolt programok végrehajtásával van lehetőség.

A Mindennapi Pénzügyeink Program a kezdeményezést koordináló Pénziránytű Alapítvány szándéka szerint tovább folytatódik. A program első szakasza júliusban véget ér ugyan, de az alapítvány a közelmúltban a hazai meghatározó médiavállalatok részére eljuttatott felhívás keretében keresi további, hasonló célú projektek kialakításának lehetőségét.

A Mindennapi Pénzügyeink Program első éve során áttekintett témakörökhöz kapcsolódó sajtóanyagok elérhetők a program internetes honlapján (www.mindennapipenzugyeink.hu) és Facebook-oldalán (www.facebook.com/mindennapipenzugyeink).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik