Gazdaság

Jól járhat, ha már most gondol a nyaralásra

A last minute foglalás lutri: vagy bejön, vagy nem. Aki viszont szeret lépésről lépésre mindent megtervezni, a szintén olcsó előfoglalással járhat jól.

Nem titok, hogy az utazási irodák az első és az utolsó utasaiknak adják a legnagyobb kedvezményt: előbbinek azért, mert akkor tervezhető az út, az utóbbinak azért, mert a chartergépen megmaradt helyeket vagy a lefoglalt szállásokat úgyis ki kell fizetni, és még mindig megéri odaadni olcsóbban egy betévedő utasnak, mint üresen kifizetni.

Az utazni vágyókat általában foglalkoztatja a kérdés, hogy a first vagy a last minute utat érdemes-e választaniuk. Családosoknak, kötött időszakkal bíróknak, vagy azoknak, akiknek konkrét utazási céljuk van, a last minute lehet jó és lehet rossz is – hívta fel a figyelmet Zám Tibor, a Best Reisen vezetője. Ha valaki rugalmasan tudja alakítani az életét, és mindegy neki, hogy mikor és hová megy, akkor valóban érdemes lehet kivárásra játszania. Ki lehet fogni ugyanis a last minute utazások között szenzációs árat is. A last minute nem tudatos tervezés, az inkább lutri – tette hozzá.

A first minute viszont azoknak lehet jó, akik szeretnek jó előre biztosak lenni abban, hova és mikor mennek nyaralni. Tavasz elején ugyanis szintén jelentős kedvezményeket adnak az irodák, bár sokszor nem írják le a „first minute” kifejezést. A Neckermann például azzal reklámozza first minute útjait: „last minute árak nyárra, már most!” Ugyanakkor az Invia.hu kimondottan first minute utazásokat ajánl.

S az utazási irodák ajánlatait böngészgetve valóban egész olcsó utakat találni: Kos szigetén 4 fő 7 éjszakára ellátás nélkül már 80 ezer forinttól kaphat szállást. Egyiptomba egy 8 napos nyaralás repülőjeggyel és félpanzióval 70-80 ezer forint, majdnem 40 százalékos kedvezménnyel.

A belföldi utak között is találhatunk nagyon jó ajánlatokat. A Szallasguru.hu előfoglalási akciói között például 40-50 százalékos kedvezményeket kínálnak: 5 éjszaka a Balatonnál például két főnek mintegy 43 ezer forintba kerül.

Pro és kontra
A háromgyerekes Zsuzsa a last minute utazásokra esküszik. Általában hónapokkal előre tudták már a párjával, hogy mikor mennek nyári szabadságra, ám az utazás megkezdése előtti egy-két hétnél korábban szinte soha nem fizették be az utazást. Az úti cél emiatt sokáig képlékeny volt, azt mindig rugalmasan kezelték, hogy végül hová is mennek.
Jutka viszont a másik véglet: mindig mindent megtervez már hónapokkal az utazás előtt, nem szereti a véletlenre bízni a dolgokat. Akkor nyugodt, ha már minden „ki van fizetve”, és tudja az időbeosztást, elkészíti az előzetes kalkulációkat.

 

A legnépszerűbb úti célok

A legnépszerűbb előfoglalással elérhető célországok 2012-es listáját a Start Utazási Iroda és a Turizmus Online felmérése alapján Törökország vezeti, a második helyen Magyarország – tehát a belföldi turizmus – végzett. A dobogó harmadik fokára Bulgária jutott fel, megelőzve Horvátországot, Görögországot és Olaszországot. Tunézia és Egyiptom is felkerült a listára, ám csak a 7. és a 10. helyen. (Helyet kapott még a top 10-ben Ausztria és Franciaország is.) A Best Reisennél az egyiptomi, a tunéziai és a törökországi utak iránt nagy az érdeklődés és sokan keresik Bulgáriát is. A görög utakat „kivárás” jellemzi, az emberek nem tudják, hogy a gazdaságilag pengeélen táncoló országba érdemes-e elutazniuk.

A 15 százalékos kedvezményt az aktuális árakból adják, ami viszont már eleve akciós előfoglalási ár. A végső árak csak áprilistól jönnek ki, azok jóval drágábbak lesznek, már nem adnak a szállodák korai foglalásra kedvezményeket – egyes irodáknál április elején, másoknál a hónap közepén zárul az előfoglalási időszak. Előfoglalásban az ár eleve olcsóbb akár 10-15 százalékkal, és még ehhez jön plusz 15 százalék kedvezmény, így akár 30-cal olcsóbban is lehet foglalni. „Ilyen kedvezmény legfeljebb egy hatalmas last minute akciónál lehet, de kérdés, hogy lesz-e akkor és oda lesz-e, ahová szeretnénk menni” – tette hozzá Zám Tibor.

Az előfoglaláskor kifizetett összeg változhat (például az árfolyamváltozás miatt) az indulás előtti 20. napig, és az utasok 8 százalékos emelésig kötelesek elfogadni a drágulást, ha ennél többel emelkedik az ár, akkor visszaléphetnek – mondta korábban a Hír24-nek Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének kommunikációs vezetője. Az utasok vissza is utasíthatják az utasok a 8 százalék alatti emelést is, ám akkor a kötbérfizetés szabályai vonatkoznak rájuk.

A szezon egyre szűkül

Sokan úgy vélekednek, hogy családi szervezésben olcsóbb a nyaralás. Az általánosítás Zám Tibor szerint nem szerencsés. Az utazási irodák például azért tudnak alacsonyabb árakat kínálni, mint ha magánúton szerveznénk meg egy nyaralást, mert a nagybani vevők adta árelőnyt is belekalkulálják az árakba. A nagy tömegeket vonzó úticéloknál egyénileg nehéz szállást találni és drágább is, főleg főszezonban. Persze nem mindegy, hogy Szardíniáról vagy Törökországról beszélünk, évi 500 ezer vagy 40 ezer utasról – hívta fel a figyelmet a Best Reisen vezetője.

Az sem mindegy hogy főszezonról vagy utószezonról van szó. Ősszel és tavasszal a körutazások, nyári szünetben a nyaralások a népszerűek – mondta Zám Tibor. A szakember azt tapasztalja, hogy az utóbbi években egyre rövidül a szezon, a nyári 3 hónapra koncentrálódik. Az elő- és utószezon olcsóbb útjainak a közönsége (a diákok és a nyugdíjasok) sajnos egyre inkább lemondanak az utazásról, ugyanis közülük egyre kevesebben engedhetik meg maguknak egyáltalán ezt a „luxuskiadást”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik