Gazdaság

Nokia: a nagy leépítés

2300 dolgozójától válik meg az óriáscég komáromi gyára, Ázsiába kerül az okostelefonok gyártása. Az MSZOSZ szerint a kabinet nincs tisztában a gazdasági valósággal.

A Nokia Komáromban 2300 főt bocsát el 2012 végéig. A társaság közleménye szerint Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Saloból (Finnország) a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg. A komáromi üzemben jelenleg 4400-an dolgoznak.

A vállalat tájékoztatása szerint a leépítéssel érintett három gyár a jövőben az okostelefonok testre szabását végzi az európai és amerikai vevők számára, ugyanakkor az üzemekben csökken a termelés élőmunka igénye. Niklas Savander ügyvezető alelnök az átszervezést azzal indokolta, hogy a készülék-összeszerelés Ázsiába helyezésével közelebb kerülnek a legtöbb részegységbeszállítóhoz és ezzel a társaság képes lesz az innovációkat gyorsabban bevezetni a piacra. Hangsúlyozta: a társaság minden olyan kötelezettségét teljesítette, amelyet a magyar kormánytól kapott támogatás ellenében vállalt.

Simai Anna, a komáromi cég kommunikációs vezetője elmondta, a gyár továbbra is a vállalat ellátási láncának fontos része marad. A gyártás átszervezése nem a gyár teljesítményétől és a végzett munka minőségétől függött – tette hozzá. A dolgozóknak mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot kínál, amely magában foglalja az anyagi támogatást, valamint segítséget a munkatársaknak abban, hogy helyben újra munkába állhassanak.

Hamarosan indulhat a csoportos leépítés

A társaság már be is jelentette előzetes leépítési szándékát a munkaügyi központ komáromi kirendeltségén. 2.050 fizikai és 250 szellemi munkakörben dolgozótól válnának meg. A vállalat tárgyalásokat kezd az érdekvédelmi szervezetekkel és az üzemi tanáccsal, majd 15 nap múlva közli a végleges számokat.

A megyei munkaügyi központ igazgatója szerint még nem ismert, hogy a lépés hány magyar, szlovák, illetve megyebeli munkavállalót érint. A komáromi körzetben a december 20-i adatok alapján 1.742 regisztrált munkanélküli volt, ez 8,1 százalékos aránynak felel meg.

A Nokia és Magyarország

A társaság 2000-ben kezdte meg komáromi tevékenységét, árbevétele alapján a legnagyobb magyar cégek közé tartozik.
Az Opten cégtárának adatai szerint a Nokia Komárom Kft. 2010-ben 1.017 milliárd forintnyi, vagyis a magyar GDP 3,6 százalékára rúgó árbevételt ért el. A komáromi cég 2010-ben elért 31 milliárd forintos adózott eredményét az anyacég kivette a magyarországi leányvállalatából. A cégadatok szerint a Nokia saját tőkéje a 2009-es 221 milliárd forintról 2010-re 34 milliárd forintra csökkent. Ezzel párhuzamosan hitelei 141 milliárdról 375 milliárd forintra nőttek.

Pécsen a Nokiával való szerződésbontással indokolták az Elcoteq tavalyi bezárását, 1.515 munkavállalót bocsátottak el. A komáromi ipari parkban az elmúlt hónapokban két, a Nokiával kapcsolatban álló beszállító is bejelentette komáromi tevékenységének megszüntetését. A ZA-CO Kft. 282 embert, a Valid Technologies 136 embert bocsátott el.
A Nokia Siemens Networks viszont bővítette magyarországi kutatóközpontját. A 2,7 milliárd forintos beruházással 224 új, felsőfokú végzettségű munkatársat foglalkoztató munkahely jön létre. A magyar állam 270 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette a vállalatot a munkahelyteremtésben.

 

A megsimizett cég

Orbán Viktor keddi évértékelő beszédében azt mondta: nem támogatják azokat a külföldi cégeket, amelyek a magyar vállalkozásokat szorítanák ki. Azokat viszont, amelyek tisztes haszon mellett munkahelyeket hoznak létre, üdvözölni kell és meg kell tartani – mondta. A kormányfő ezek között sorolta fel egyebek mellett a Nokiát is.

A kormány sajnálja a Nokia döntését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak, ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése megállapodott a vállalat komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról – közölte az NGM.

Az MSZOSZ megdöbbent

Az MSZOSZ szerint a bejelentés különös jelentőséget kap a miniszterelnök keddi beszéde után. A szakszervezeti szövetség úgy véli: “ezek után komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy a magyar kormány illetékesei mennyire ismerik a gazdaság valódi folyamatait.”

Az MSZOSZ meggyőződése, hogy az egykulcsos adórendszer mindenáron való és indokolatlan védelme helyett, végre valódi eredményeket hozó, munkahelymegőrző és teremtő politikára, cselekvésre van szükség. A megfelelő megoldásokhoz elengedhetetlen a minden érdekelt szakszervezetet és munkáltatói szervezetet bevonó érdemi párbeszéd – emlékeztet az érdekképviselet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik