Gazdaság

Visszatér a tételes egészségügyi hozzájárulás

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mellé jönne ismét a sima eho.

A tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) ismételt bevezetésére számít februárban a Világgazdaság. A lap emlékeztet rá, hogy a fix összegű tételes eho-t a munkaadónak kellett fizetnie amíg a Bajnai-kormány 2009-ben a munkáltatói járulék csökkentésével meg nem szüntette.

A Bajnai-kormány meghagyta az úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot, amelyet a potyautasok és a nyugdíjas vállalkozók számára találtak ki. Azok, akik nem alanyi jogon biztosítottak, tehát nem állnak munkaviszonyban, tanulók, vagy nem részesülnek valamilyen gyermeket érintő szociális juttatásban (gyes, gyed) úgynevezett egészségügyi szolgáltatás járulékot kell fizetniük. Ennek mértéke idén a havi 4950-ről 5100 forintra emelkedett. Ezt a járulékot kell fizetni fizetés nélküli szabadág alatt is. Az egészségügyi szolgáltatási járulék mellé jönne ismét a sima eho. A tételes eho mellett a bruttó fizetéseket 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli, amelynek változtatásáról egyelőre nem esett szó.

Ugyan a tételes társadalombiztosítási adóztatás nem újdonság az Európai Unióban, hiszen más tagállamok is szívesen alkalmazzák ezt a módot. Hazánkban azonban túl alacsony a mértéke ahhoz, hogy komoly bevételt generáljon, s maga az ehó rendszere túlságosan elaprózott. Az ehóból évente nagyjából 50 milliárd forint folyt be az államkasszába, amely állami bevételnek kevés, a magánszemélyek hozzájárulását tekintve egy 10 milliós országban viszont sok.

AJÁNLOTT LINK:

A vizitdíj több mint háromszorosára rúgó eho-t akar a kormány (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik