Nagyvilág

Európát is magával ránthatja a libanoni eszkaláció

Ramiz Dallah / ANADOLU / AFP
Ramiz Dallah / ANADOLU / AFP
Ha betartja az ígéretét Benjamin Netanjahu, és Izrael katonai figyelme hamarosan valóban áthelyeződik a libanoni határszakaszra, azzal a közel-keleti válság egy újabb, az eddiginél sokkal veszélyesebb szakaszába lépne. Ráadásul a következmények az eddiginél súlyosabban érintenének minket is.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nagy hírt jelentett be a napokban: a Hamász ellen októberben indított harcok intenzív szakasza lassan lezárul, a katonai figyelem pedig ezzel párhuzamosan a libanoni határszakaszra kerülhet át. Ha ez megtörténik, és Izrael szárazföldön is megtámadja a határ túloldalát ellenőrző Hezbollahot, azzal a közel-keleti válság egy újabb, az eddiginél sokkal veszélyesebb szakaszába lép.

A konfliktussal kapcsolatban összeszedtük azt az öt legfontosabb kérdést és választ, amelyek meghatározzák a háború lefolyását, valamint azt, hogy miként érinthet ez minket.

Miért akarja megtámadni Izrael a Hezbollahot?

A libanoni Hezbollah gyakorlatilag az első pillanattól részévé vált a tavaly októberben kipattant válságnak. A palesztin Hamász október 7-ei támadását követően északról a libanoni síita fegyveres csoport is egy folyamatos, de alacsony intenzitású katonai nyomást helyezett az ország északi részére, hogy szolidaritást vállaljon a Hamásszal. Ennek következtében a múlt év végére körülbelül 80–100 ezer ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét az ország északi részén. Ők a mai napig nem mentek haza, hiszen a biztonsági helyzet érdemben nem változott.

Izrael szeretné ezt a közvetlen nyomást megakadályozni, ennek hiányában ugyanis az élet nem térhet vissza az október 7. előtti állapotokhoz az országban. Ráadásul a Hamász akciójának fényében sokan nem is akarnak visszamenni a korábbi status quóhoz:

most érezték meg, hogy az ország mennyire nem volt biztonságban eddig sem.

Ebből viszont az következik, hogy ami korábban tolerálható volt, az most már elfogadhatatlan lenne. A Hezbollah elleni izraeli fellépésnek a célja így gyakorlatilag a szervezet kiszorítása a határtól körülbelül 30 kilométerre található Litáni folyó mögé, ami egy biztonságosabb helyzetet hozna létre.

AFP Egy libanoni férfi a lerombolt házak között egy izraeli légicsapást követően a dél-libanoni Khiam faluban, a libanoni-izraeli határ közelében 2024. június 21-én.

A határvidékről való kivonulás egyébként a Hezbollahnak nemzetközi jogi kötelessége: a két fél között legutóbb 2006-ban vívott háború után elfogadott, 1701. számú ENSZ BT-határozat erre kötelezi a csoportot, azonban ennek azóta sem tett eleget.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik