Belföld

Felismerhetetlenségig szétmarcangolt öt staffordshire terrier jellegű kutya egy férfit

Felismerhetetlenségig szétmarcangolt öt staffordshire terrier jellegű kutya egy férfit Mérán. A szerencsétlenül járt férfin életmentő műtétet kellett végrehajtani, és szinte biztos, hogy soha többé nem fog tudni már teljes életet élni.

Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az áldozat maradandó egészségkárosodással járó sérüléseket szenvedett a fején, a testén, és a karjain is. Az ügyészség most emelt vádat a kutyák gazdái ellen.

Az ügyészség három év börtönt és három év közügyektől eltiltást kért a súlyos testi sértéssel és állatkínzással vádolt férfire és nőre is előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

– mondta lapunknak az ügyész.

A Mérán élő nő és férfi öt staffordshire terrier jellegű kutyát tartott a családi háza udvarán. Nem gondoskodtak megfelelően az ebek őrzéséről, és arról, hogy ne tudjanak kiszökni az állatok.

2022 áprilisában az állattok kimásztak a drótkerítés alján kikapart lyukon, és rátámadtak az utcán lévő férfire. Az ebek felismerhetetlenségig szétmarcangolták a férfi fejét, karjait és számos sebet ejtettek a teste különböző részein. A szétmarcangolt férfit életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Az áldozaton életmentő műtétet kellett végrehajtani. Az ügyész lapunknak elmondta még, hogy a történtek után a női vádlott telefonált be a rendőrségre, hogy az út szélén fekszik egy vérző férfi. Ezt követően azonban már ő és a vele élő férfi is tagadta a bűnösségét, és egy szót sem mondtak azóta a hatóságoknak a történtekről. 

A történtekhez hozzátartozik, hogy a gazdák kisméretű kennelben tartották a kutyákat a szörnyűség előtt. Verekedések miatti harapásból származó sebek voltak a láncon tartott kutyákon, és nem voltak beoltva veszettség ellen. Amikor a kutyák kiszöktek, vadonélő állattal kapcsolatba kerülhettek volna, és halálos betegségnek minősülő veszettséget kaphattak volna el.

A terheltek idő előtt tenyésztették a szukát, valamennyi kutya kennelbetegségben szenvedett, szocializálatlanok voltak és falkaszellemben éltek. Az állattartói kötelességek elmulasztása a kutyáknak hosszantartó fájdalmat okozott, maradandó egészségkárosodásukat vagy pusztulásukat eredményezhette volna. Az ügyészség három év börtönt és három év közügyektől eltiltást kért a kutyák gazdáira előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik