Belföld

A tankerület kirúgta azt a tanárt, aki megalázott és fenyegetett egy 9 éves kislányt

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A Dunaújvárosi Tankerületi Központ sajnálatosnak tartja, hogy a kislányban öngyilkossági gondolatokat ébresztő bántalmazásról szóló felvételeket nem nekik adták át.

A Sárkeresztúri Általános Iskolában az egyik pedagógus hivatásához méltatlan módon bánt az egyik tanulóval, ezért a Dunaújvárosi Tankerületi Központ (DTK)– a sajtóban megjelent információk és bizonyítékok alapján –  a mai napon az érintett pedagógust elbocsátotta – írta a DTK közleményében kedden.

A 24.hu is megírta pár napja, hogy egy kislány véget akart vetni az életének, akit egy tanár hónapokon keresztül verbálisan bántalmazott egy Fejér megyei iskolában. Bori-Hegyi Melindának 5 gyereke van, a 9 éves Emma a legnagyobb közülük. Az anyuka a médiához fordult azzal, hogy Emma tanára hosszú ideig bántotta a gyereket az általános iskolájában. Szülei mindezt heteken keresztül titokban felvették egy Emma táskájába rejtett diktafonnal.

A hangfelvételek rögzítették, hogy a tanár miket mondott rendszeresen a 9 éves kislánynak:

  • Baromagyú
  • Semmit nem írtá’, a másik hülye sem.
  • 4×3? Mennyi 4×3? Ide mennyit írok? 12! Írd már te baromagyú! Ide meg hatot! Mert soha nem itt vagy, amit mondok.
  • Kitekerem a nyakad!
  • Kiváglak innen úgy, hogy kitörik kezed-lábad.
  • Ki kíváncsi rád?

A tankerület most azt írja, hogy az ügy vizsgálatában azok a bizonyítékok voltak döntők, amelyeket a szülők a médiának szolgáltattak. Szerintük

sajnálatos, hogy a szülők ezen felvételeket korábban nem a tankerületnek adták át, hiszen abban az esetben a döntés előbb is megszülethetett volna.

A Tankerületi Központ a továbbiakban is fellép minden jogszabálysértés ellen, célunk a lehető legszínvonalasabb oktató-nevelő munka megszervezése – zárják ezzel a közleményt.

A DTK által most előadottakkal szemben Bori-Hegyi elmondása szerint – miután a kislányhoz szakember segítségét kérték –, először az intézmény vezetőjének jelezték, hogy gond van, de nem vették őket komolyan. Később az iskolát fenntartó tankerület vezetőjétől kérték, hogy segítsenek Emmának új iskolát találni. Ezt az őt kezelő pszichológus is javasolta, a gyerek ugyanis egyre rosszabb állapotba került.

Ezt az egyik iskolai hangfelvétel is bizonyítja. Miután a pedagógus hosszan kiabált a kislánnyal, az is hallatszik, hogy Emma azt mondja, meg akar halni.

Az anyuka május 10-én írt először a tankerületnek, de semmilyen választ nem kapott a jelzéseire. Emmának végül az oktatási jogok biztosának segítségével találtak új iskolát. Továbbá az iskola és a fenntartó sem volt hajlandó válaszolni a média kérdéseire.

Bori-Hegyi azt mondta, Aáry-Tamás Lajos azért segített, mert szíven ütötte Emma története.

Emma szülei azért kezdtek el hangfelvételeket készíteni, mert hirtelen megváltozott a lányuk viselkedése – ennek okáról azonban mást mondott a tanító és mást a kislány. Elkezdett nagyon befelé fordulni, nem válaszolt, hogy milyen volt az iskola, és csak annyit mondott, hogy hagyjál anya, nem akarok beszélni, majd bezárkózott a szobájába – mesélte az anyuka. „Ez tartott egy jó pár hétig. Én jeleztem a tanárnőnek, hogy szeretném elvinni pszichológushoz. Ő erre azt mondta, hogy hagyjam, mert mi van, ha olyat mond, hogy még a gyámügy is kijön. Ez életkori sajátosság. Majd kinövi” – folytatta.

Bori-Hegyi Melinda végül mégis szakemberhez vitte a lányát, ahol kiderült, hogy Emma szorong és depressziós, gyógyszert írtak fel neki, de azt is megállapította, hogy nagy gondok vannak az iskolában. Ezután készült az első hangfelvétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik