Gazdaság

Mérlegen a frank-euró váltás

Napi spekulációs árfolyam-ingadozásokra nem lehet hosszú távú döntést alapozni.

A mostani dillemma kapcsán az MTI azt írja, hogy aki a svájci frank hitelét euróhitelre szeretné átváltani, annak – a kísérő költségektől eltekintve – érdemes megfontolnia, hogy a svájci frank kamata történelmi távlatban a legalacsonyabb, nemcsak a forintkamathoz, hanem az euró- és a dollárkamathoz képest is.

Az átváltással együtt járó, nagy tömegű frankvásárlás megemelheti a frank árát, amitől az átváltás előbb-utóbb mind többe kerülhet, utána viszont a frankhitelek törlesztésének fokozatos megszűnése leverheti a frank árfolyamát, ami csalódást okozhat annak, aki korán dönt az átváltás mellett.

Mint ismert, a pénzügyi felügyelet a minap javasolta, hogy a svájci frankban és más devizákban lévő hitelek euróra váltását a hitelintézetek engedményekkel könnyítsék. A bankszövetség szerint azonban a PSZÁF-javaslat nem nyújt tartós megoldást a devizahiteleseknek, elnöke, Erdei Tamás pedig azt mondta, hogy az átváltás nem mindenkinek éri meg. Szerinte aki ki tudja várni, hogy a svájci frank normálisabb pályára kerüljön, annak megérheti a türelem.

Sokakat érint a frank árfolyama

Az euróra váltás lehetősége a lakossági ügyfelek jelentős részét érinti: a jegybank adatai szerint november végén 4800 milliárd forintnyi svájci frankban jegyzett hitel volt a háztartásoknál, ami a teljes állomány 56 százaléka. A frank árfolyama 1,7 millió magyar pénztárcáját érinti közvetlenül, közülük a késve fizetők aránya már több mint 8 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik