Gazdaság

Stabilitás: manipulált adatokkal támadják a szövetséget

Hibás adatokból von le téves következtetést a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely szerint a magánpénztári rendszerben csaknem 500 milliárd forint veszteség keletkezett.

A Stabilitás Pénztárszövetség (SP) megütközéssel fogadta az általa a kormányhoz közelállónak tartott Századvég sajtóközleményét és újságcikkét, amely szakmailag hibás, a közvélemény félretájékoztatására alkalmas információkat tartalmaztak.

Mint közismert, 2009 végéig törvény adott lehetőséget arra, hogy a 2008 decemberéig 52. évüket betöltött, s a 2009. végéig tb öregségi nyugellátási megállapítást kapott (volt) magán-nyugdíjpénztári tagok – összesen 122 ezer ember – visszaléphessen a tisztán állami tb-rendszerbe, illetve módosítsák nyugellátásukat.

A PSZÁF kimutatása szerint 2009. július 9. és 2010. március 31. között összesen 64 804 visszalépési, és 1386 nyugellátás-módosítási kérelem érkezett be a magánnyugdíjpénztárakhoz, amelyből idén március 31-ig 62 059, illetőleg 1264 kérelmet fogadtak és számoltak el.

A megjelölt időszakban elfogadott visszalépési kérelmet benyújtott pénztártagok egyéni számlájának piaci értéke 89,7 milliárd volt, melyből összesen 88,8 milliárd forintot adtak át a Magyar Állam részére (a különbözet a tagdíj-kiegészítés összege, amely a pénztártagot illeti meg).

A pénztárak képviseleti szerve szerint azt, hogy az államháztartás milyen viszonyban áll a magán-nyugdíjpénztári rendszerrel, nem az állampapír-piaci és a nyugdíjpénztári hozamok összehasonlításával, hanem a felhalmozáskori államadósság finanszírozása, illetve a nyugdíjrendszer implicit (rejtett) adósságának kamatterhe különbözeteként lehet meghatározni.

Erről semmiféle érdemi megállapítást nem tartalmaz a Századvég közleménye, pusztán azt próbálja hibás adatokból kiszámolni, hogy az eddigi hozamokkal a pénztártagok mennyire jártak jól, és ebben kimutat több teljesen értelmetlen számot, noha a pénztárak még nem zártak le portfóliókat és el sem jutottak a szolgáltatási időszakig (a nyugellátás folyósításáig) – érvel a szövetség.

“Az esetleges számítási hibák minket terhelnek, ám visszautasítunk minden olyan célzást, miszerint az adatokat tudatosan manipuláltuk volna” – közölte a gazdaságkutató a pénztárszövetség közleményére reagálva.

A nyugdíjrendszer “államosításáról” bővebben ide kattintva olvashat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Selmeczi: 500 milliárd hiányzik a nyugdíjvagyonból

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik