Gazdaság

A magánnyugdíjaktól félti az államadósságot a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank szerint hosszabb távon a rejtett államadósság megugrását eredményezi a magán-nyugdíjpénztári vagyon nagy részének átáramlása az állami kasszába.

A magánpénztárakban lévő 3 ezer milliárd forintnyi vagyon közel teljes átkerülése az állami tb-kasszába a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából mindenképpen kedvezőtlen fejlemény, mert az implicit (rejtett) államadósság jelentős megemelkedését eredményezi – derül ki az MNB szerdán közzétett inflációs jelentéséből és makrogazdasági elemzéséből. (Az implicit államadósság az, amikor a majdani nyugdíjra, várományra vállal kifizetési kötelezettséget, s ez megnöveli az explicit, látható adósságot, a felvett hitelek összegét és azok kamatait.)

Vagyis – az MNB szakértői szerint – mindössze annyi történik, hogy időben kitolják az állam kötelezettségét. A jegybank a pénztárakkal kapcsolatos elbizonytalanodásnak tudja be az állampapíroktól elvárt hozamok jelentős emelkedését az elmúlt hetekben.

Az MNB-ben emlékeztetnek a negatív demográfiai folyamatra, az egyre több idős eltartott és egyre kevesebb kereső arányára, ami az egész nyugdíjrendszer fenntarthatóságát veszélyeztetheti hosszú távon.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az “átterelt” vagyont a költségvetés napi kiadásaira akarja elkölteni a kormány, változatlan büdzsészerkezet mellett, ami pedig a költségvetés fenntarthatóságának romlásához vezethet. Idővel pedig a látható államadósság szintje elérheti, majd meghaladhatja a jelenlegi, vegyes rendszerben várható mértéket.

A nyugdíjrendszer “államosításáról” bővebben ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik