Belföld

Hosszú utazás várhat a magánpénztárban maradókra

Előfordulhat, hogy száz kilométernél is többet kell majd megtenni a nyilatkozattételhez.

A törvényjavaslatban az áll, hogy a személyes nyilatkozatot a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szervnél kell megtenni, de egyelőre nem tudni, hogy ez mit jelent pontosan – hangzott el az RTL Híradóban. Amennyiben a régiós igazgatóságokat értik alatta, mindenkinek el kell mennie azon hét város valamelyikébe, ahol van ilyen igazgatóság, így előfordulhat, hogy akár 100 kilométernél is többet utazhat az, aki nyilatkozatot kíván tenni. Ha a régióban lévő ügyfélszolgálatoknál is lehet nyilatkozni, valamivel jobb a helyzet, ilyen kirendeltség 33 városban van.

Aki nem nyilatkozik a magánnyugdíjpénztárban maradásról, automatikusan átkerül a tisztán állami rendszerbe, így az eddigi magánnyugdíjpénztári befizetései az államhoz kerülnek, kivéve az infláció feletti hozamot. A magán-nyugdíjpénztári reálhozamokat egyébként akkor nem terheli 16 százalékos személyi jövedelemadó, ha önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításba irányítják a nyereséget – mondta el Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott az Inforádiónak.

Ha az új feltételeket vesszük, és ezek nem változnak 30-40 évig, akkor a tagok többségének nem éri meg ebben a rendszerben maradni: nagyon sokat veszítenek, és nem kapnak ellentételezést – mondta az RTL Híradónak Szabics Zsolt nyugdíjszakértő, a portfolio.hu munkatársa. Számításai szerint egyébként átlagosan 20 ezer forintot hoztak az infláció felett egy ügyfélnek a magánpénztárak.

A pénztárszövetség már korábban jelezte, hogy megpróbálják megakadályozni a törvény elfogadását, a magánnyugdíjpénztári tagokat pedig arra kérik, egyelőre várjanak az átlépéssel.

Az Index közben arról írt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban önként lett tagja a magánnyugdíjpénztári rendszernek, és nem lépett vissza a tisztán állami rendszerbe akkor sem, amikor pedig erre lehetősége lett volna.

AJÁNLOTT LINKEK:

Aki maradni akar, annak is mennie kell (RTL Klub)
Matolcsy saját pénzét a pénztárakra bízta
(Index)
Selmeczi Gabriella: Kipótolja az állam a magán-nyugdíjpénztári veszteséget (Inforádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik