Gazdaság

Selmeczi: 500 milliárd hiányzik a nyugdíjvagyonból

A bűncselekmény gyanúját is felvetette a nyugdíjügyi miniszterelnöki megbízott a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodása kapcsán.

Selmeczi Gabriella elmondta: míg a magánnyugdíjpénztárak szerint az utóbbi 12 év 1 százalékos reálhozamot hozott a pénztártagoknak, addig egy elemzés szerint 500 milliárd forint hiányzik a nyugdíjvagyonból, “így valaki hazudik.”

A nyugdíjvédelmi megbízott a Századvég tanulmányára hivatkozva közölte: 1998 óta az inflációval korrigált összes befizetés 3261 millliárd forintot tett ki a magánnyugdíjpénztáraknál, így ahhoz, hogy a reálértéküket megőrizzék a befizetések, legalább ennyinek kellene lenni a kasszákban. Selmeczi szerint azonban nincs ennyi, mivel az összes reálhozam 109 milliárd forint, miközben 210 milliárd forintot írtak le költségként a pénztárak.

A kormánypárti politikus szerint ha a pénztárak csak állampapírba fektettek volna, akkor 500 milliárd forinttal több lenne most a számlákon, ami 10 százalékkal magasabb egyéni hozamokat jelentett volna. Selmeczi szerint a magánnyugdíjpénztárak érdeke, hogy eltérítsék a számokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik