Gazdaság

Viszály a BKV-s szakszervezetek között

A BKV-nál működő három szakszervezeti szövetség szerint az érdekképviseleteknek a jelenlegi helyzetben össze kellene fogniuk, de a VTDSZSZ megosztottságra törekszik.

A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége (TDFSZSZ) és a BKV Liga Munkástanács Szövetsége közleményében azt írta: a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) cserbenhagyta tagjait, nem vett részt a január elején tartott sztrájkban, amelynek eredményeként több szociális juttatást is megvédtek.

A három szövetség úgy látja, hogy a VTDSZSZ korábbi követelései a bértárgyaláson eltűntek, a szövetségnek nincs érdekérvényesítő képessége. Ugyanakkor közölték: a vitát lezártnak tekintik és a továbbiakban nem vesznek részt a “gyenge, populista szakszervezeti kommunikációs csatában”.

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke csütörtökön közölte, hogy közeledtek a bértárgyalásokon az álláspontok, így akár a jövő héten megszülethet a megállapodás. Közlése szerint júliustól egy százalékos béremelés lehet a 160 ezernél többet, s 2,1-5,7 százalékos fejlesztés lesz a 160 ezer forintnál kevesebbet keresőknél, a BKV kifizeti az év végi 45 ezer forintos “pulykapénzt”, valamint év végén a megtakarításokat szétosztja a dolgozók között.

A VTDSZSZ nem vett részt a január elején tartott, többnapos sztrájkban. A sztrájkmegállapodásban a munkabeszüntetéssel élő érdekképviseletek aláírták: nem lehet bérfejlesztési igényük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik