Gazdaság

Készül az orosz GPS rendszer.

A GLONASS nevű, majdan 18 műholdból álló rendszer első fázisának kiépítése december végén fejeződött be, amikor három műholdat állítottak pályára.

Az 1976 óta épülő rendszer egyelőre csak Oroszország területén működik. Európa a Galileo rendszeren, Kína pedig a Compass Navigation Satellite System (CNSS) helymeghatározó rendszeren dolgozik.

Másodpercenként 63 rendelés érkezett
a karácsonyi bevásárlási láz tetőpontján az amerikai Amazon.com oldalhoz. A szezon legerősebb napja december 10-e volt, amikor 24 óra alatt 5,4 millió terméket rendeltek a vásárlók. A slágercikk a Nintendo Wii konzolja volt. Emellett sok fogyott a navigációs rendszerekből, valamint a lapos képernyős tévékből és PC monitorokból.

Közel duplájára nőtt a fájlcserét segítő
egyik legnagyobb oldal, a Pirate Bay forgalma egy év alatt. Az újabb generációs fájlcserélő, úgynevezett torrent rendszerekhez kapcsolódó oldalak „csupán” az egyes internetre kötött gépek közti adatcserét segítik, illegális tartalmakat nem tárolnak szervereiken.

A szoftverkalózok ellen lép fel az Apple is.
A cég a napokban adott be szabadalmi kérelmet egy új jogkezelő rendszerre. Ez, a Windowsnál már alkalmazott internetes ellenőrzéshez hasonló elven működne, ám nem hetente vagy havonta, hanem 5-10 percenként ellenőrizné, hogy az adott hardveren jogtiszta-e az operációs rendszer.

Immár másfél millió könyvet tartalmaz
egy digitális könyvtár, az Universal Library Project (ulib). Az öt éve a pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetemen indult kezdeményezést az amerikai, a kínai és az indiai állam támogatja, és jelenleg húsz nyelven kínál könyveket.

A legjobb honlapoknak járó „Év honlapja 2007” díjat
a média kategóriában az InfoRádió oldala kapta. A szolgáltató oldalak közt a Generali, márkaoldal kategóriában a Kirowski, a kereskedelmi lapok közt pedig a Nod32 oldala bizonyult a legjobbnak. Az Internet Marketing Klub és a Magyar Marketing Szövetség pályázatára 167 oldallal neveztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik