Gazdaság

Telekom: megéri a vásárlás?

Hamarosan eldől, sikerrel jár-e a Magyar Telekom Szlovéniában; a kiszemelt cég kicsit drágának tűnik.

December 18-ig nyújthatták volna be az eredeti tervek szerint az érdeklődők végleges ajánlataikat a Telekom Slovenije 49 százalékos részvénycsomagjára. A határidőt időközben a szlovén kormány 2008. január 4-ére tolta ki, eleget téve a pályázók azon kérésének, hogy több idejük maradjon a cég átvilágítására.

Az európai távközlési nagyhatalmak közül csak a Deutsche Telekom (DT) pályázik a Telekom Slovenije megszerzésére, viszont nem is egy, hanem mindjárt két leánycégén keresztül. A rivális horvát DT-leányvállalat beelőzése valószínűleg nem okoz majd komoly nehézséget a magyar társaság számára, hiszen az MT bőséges tapasztalattal rendelkezik akvizíciók végrehajtásában és az új szerzemények integrációjában. A pályázók között azonban több nehéz ellenfélnek minősülő pénzügyi befektető is akad. A legkeményebb konkurens talán az izlandi Skipti. Ez egy kockázatitőke-társaság kezében lévő kisméretű távközlési szolgáltató, amely tehát amellett, hogy igen rugalmas pénzügyi háttérrel rendelkezik, még két kis egyenrangú szakmai szereplő összeolvadásaként is el tudná adni a tranzakciót, amelyet az MT esetében egyfajta bekebelezésként élhetnének meg a szlovénok.

Befektetői szemmel nézve a magyar társaság vételi szándékát, várható, hogy siker esetén kénytelen lesz visszatartani 2007-es vagy 2008-as osztalékának túlnyomó részét. Éppen ennek tudható be, hogy az MT részvényei a kitűnő harmadik negyedéves gyorsjelentés ellenére is viszonylag nyomott áron forognak most a tőzsdén. Nem árt ugyanakkor figyelembe venni, hogy a felvásárlás két oldalról is jó befektetési sztorit teremtene. Egyrészt a Szlovéniában domináns pozícióban lévő vezetékes, mobil-, valamint szélessávúinternet-szolgáltató üzletág kellemesen növelhetné az osztalékalapot a későbbiekben, másrészt a szlovén vállalat Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Macedónia nagy növekedési kilátásokkal rendelkező internetpiacán is jókora részesedéssel bír. A fentiek tudatában kockázatnak inkább a vételár tekinthető, hiszen a szlovén szolgáltató részvényei kimondottan drágák a tőzsdei forgalomban, így a klasszikusan alacsony mutatószámok mellett forgó MT részvényesei valószínűleg csalódottak lennének, ha a jelenlegi piaci áron kerülne sor a felvásárlásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik