Gazdaság

Kézi planetárium

Sokakat elbűvöl a csillagos égbolt látványa. Ahhoz azonban, hogy az Univerzum látható szeletében gyönyörködni akarók pontosan tudják is, éppen mit látnak, nem árt, ha előzetesen csillagászati ismeretekre tesznek szert.

Van persze más megoldás is: az amerikai Meade Instruments új kézi csillagvizsgálója, a képernyővel felszerelt mySKy, amely pontos magyarázatokkal mutatja meg, hogy éppen mi, és merre található az égen.


Kézi planetárium 1

A ketyerét elég az ismeretlen objektum felé irányítani, és az LCD-re közvetített képen másodperceken belül megjelenik a látható testek mibenlétére vonatkozó szöveges magyarázat, sőt hanganyag, illetve videó is. A készülék ugyanis a beépített GPS helyzetmeghatározó egységnek, az égtájérzékelő mágneses szenzornak, valamint sebességérzékelőknek köszönhetően pontosan tudja, hogy éppen hová „néz”, és a beprogramozott csillagtérképek alapján azonnal előhívja memóriájából a felhasználó számára szükséges információkat. Mivel képstabilizátorral is rendelkezik, LCD-je jó minőségű állóképet ad, az égitestek nem mozdulnak be. Harmincezer objektumot ismer fel, ami nagyjából le is fedi a szabad szemmel látható testeket. Mi több, arra is képes, hogy egy keresett égitesthez vezesse a felhasználót: ezt elég kiválasztani az adatbázisból, a képernyő pedig nyilakkal irányít az égbolt megfelelő pontjára. Lehetőség van „idegenvezetéses” túrák igénybevételére is: ilyenkor a kütyü a dátum és az idő, valamint a földrajzi koordináták alapján az éppen látható legjellegzetesebb planétákról és csillagokról tart előadást.

Mivel az égbolt napról napra változik, a különböző évszakokra más-más térképeket érdemes használni. A Meade SD kártyán mellékeli a különböző évszakok égboltjainak csillagatlaszát, amelyek természetesen az internetről is letölthetők. A mySky 400 dollárba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik