Gazdaság

Irány a profithoz

A nagy növekedés előtt álló navigációs cégek részvényei szolgálnak ma az egyik legizgalmasabb befektetési lehetőségként.

Miközben egyre több autóban találkozhatunk hazánkban is navigációs berendezéssel, kevesen sejtik, hogy a tőzsdéken is tombol a GPS-láz. Bár a nagyobb navigációs hardver- és szoftvergyártók papírjai az elmúlt 5 hónapban közel 100 százalékot emelkedtek, a jelek szerint van még potenciál e szegmensben.


Navigációs készülékek tekintetében egyelőre még a legfejlettebb piacok is igen perspektívikusak. Jelenleg Európában 14, az Egyesült Államokban pedig csak 3 százalék körüli a piaci lefedettség, ám az iparági szakértők becslései alapján 2015-re ezek az arányok elérhetik a 95, illetve a 49 százalékot. Mindez tehát óriási növekedési potenciált ígér a már piacon lévő vállalatoknak. Az eszközgyártókon belül a legérdekesebb papírok közé tartoznak az amerikai Garmin és a holland TomTom részvényei. Jóllehet, árfolyamuk közel megduplázódott az utóbbi néhány hónap alatt, a piac mindig keresi a hatalmas növekedési lehetőséggel bíró részvényeket, s ezek ilyennek tűnnek.
Mind a TomTomról, mind a Garminról elmondható, hogy tavaly rendre felülteljesítették az elemzői várakozásokat. Nem kizárt, hogy a profit-előrejelzések a következő időszakban is emelkednek majd. Az utóbbi két hét során 20 százalékot erősödő TomTom esetében a kedvező árazási szintet támasztja alá a tény is, hogy a 24-es P/E-mutató (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) messze elmarad a szektortárs Garmin 38-as szintje mögött. A fundamentális értékelés mellett a papírok technikai oldalról is érdekesek, hiszen az elmúlt napokban törtek át olyan szinteket, amelyek erős vételi jelzésnek tekinthetők.


A szoftvergyártók és adatszolgáltatók között szintén két papírt érdemes kiemelni: az amerikai Navteqet, valamint a holland Tele Atlast. A magas árazási szintekhez itt is egyre javuló elemzői várakozások társulnak, ráadásul a Tele Atlas papírjaira a TomTom tett vételi ajánlatot. Bár az eszközgyártók jóval megbízhatóbb teljesítményt mutatnak, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a független szoftvercégek szerepét felértékelheti az alternatív műszaki megoldások előretörése – főleg azért, mert a mobilgyártók is kezdenek belépni erre a piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik