Gazdaság

Leépítési rekord

Ezer embert küld el szombathelyi gyárából a Jabil Circuit, s bár azt mondják, átviszik a termelést Tiszaújvárosba, ott ennek nincs jele.

Úgy jönnek, mennek a befektetők, mint valami átjáróházban – háborgott az amerikai Jabil Circuit szombathelyi gyárának egyik vezetője, amikor kiderült, hogy bezárják az üzemet. Egyes beszámolók szerint a dolgozókat a bejelentés után már nem engedték vissza a gyártósorok mellé, mert attól tartottak, hogy kárt tesznek a gépekben. Más alkalmazottak úgy emlékeznek, hogy nem volt ennyire feszült a hangulat. Elmondásuk szerint nekik azzal indokolták a gyár bezárását, hogy a Jabil nem tudott megállapodni új partnerekkel, a meglévő munkák viszont nem biztosítják a nyereséges működést. „Átszervezzük és koncentráljuk a termelést Tiszaújvárosba” – indokolja szűkszavúan a gyárbezárást Mirella Kimpen, a cég európai marketingkommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy a cég hatékonyságát kívánják javítani. Cáfolja, hogy azért kellene a magyar szervezetet karcsúsítani, mert elvesztettek, vagy elszalasztottak volna valamilyen üzletet. Árnyalja a képet, hogy egyik szerződéses partnerük, a Nokia Tiszaújvárosból Ukrajnába telepíti a mobiltelefonjainak gyártását (Figyelő, 2006/47. szám). Iparági szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a Jabilhoz hasonló, úgynevezett szerződéses gyártók helyzetét is alaposan megnehezítették a konvergenciaprogramhoz kapcsolódó kormányzati intézkedések, leginkább a különböző közterhek emelkedése.


Leépítési rekord 1

Fotó: MTI

A Jabil a Philips 2004-es kivonulása után telepedett meg Szombathelyen, vagyis valóban nem példa nélküli, hogy egy multi elhagyja a várost. Viszont minden bizonnyal a Jabilé lesz az év legnagyobb létszámleépítése, hiszen négy lépésben összesen 999 embertől válnak meg. Tavaly és idén sem volt ezer főt elérő létszámleépítés Magyarországon. A Philipstől közel 400 embert bocsátottak el annak idején, ám közülük sokakat átvettek az amerikaiak.

„Május 25-ig 809 embernek mondanak fel, majd további három lépésben újabb 190-nek” – közölte Rodler Tamás, a regionális munkaügyi központ osztályvezetője. A leépítés okát nem árulták el nekik.

HOVÁ ÉRKEZNEK MEG? A termelés koncentrációja nem jelenti azt, hogy a szombathelyi gyár egy az egyben a Tisza partjára költözne. Ezt igazolja, hogy a Borsod megyei település munkaügyi központjában nem jelentettek be munkaerőigényt. Csorba Sándor, a kirendeltség vezetője szerint adott esetben nem okozna gondot újabb ezer ember munkába állítása, a Jabilnál ma sem csak helyiek dolgoznak, hanem a szomszédos Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből is ingáznak a Tisza partjára. Mirella Kimpen azt mondta, nem tudni még, hogy Tiszaújvárosban szükség lesz-e új alkalmazottakra, és ha igen, hányra. A költözés részletein még dolgoznak. Augusztus végére szeretnék befejezni a szombathelyi gyár bezárását.

Arctalan óriás

Eredetileg nyomtatott áramkörök gyártására jött létre a Jabil Circuit 41 évvel ezelőtt. Az immár a világ húsz országában 75 ezer embert foglalkoztató cég elektronikai fogyasztási eszközöket, például televíziókat, CD- és videó lejátszó készülékeket, mobiltelefonokat gyárt megbízói számára. Emellett beszállító az autóipari, haditechnikai, orvosi és számítástechnikai iparban. Első magyarországi gyárát 2000-ben építette Tiszaújvárosban. Két évvel később, a Philips kivonulása után, annak szombathelyi alaplapgyárában is megkezdték a termelést. Tiszaújvárosban a gyártás mellett tervezési, illetve garanciális javítási feladatokat is ellátnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik