Belföld

Hősi halott lett, de a TEK még nem fizetett

MAGYAR RENDVÉDELMI KAR / FACEBOOK
MAGYAR RENDVÉDELMI KAR / FACEBOOK
A gyászoló család ugyanis nem fogadta el felajánlott kártérítést, méltánytalannak tartották.

Tavaly szeptemberben halt meg a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósa, amikor egy körözött férfi szándékosan magára robbantotta esztergomi házát. Kónya Gábor Lajost hősi halottá nyilvánították, posztumusz főhadnaggyá léptették elő. Temetésén Pintér Sándor belügyminiszter mellett Hajdu János, a TEK főigazgatója is ott volt.

Az esztergomi robbantás után államfőként, Novák Katalin nyilvánította részvétét a gyászoló családnak, amely egyelőre azonban nem kapott kártérítést, a felajánlott összeget ugyanis nem fogadták el – írja a Blikk.

Helmeczy László ügyvéd próbált peren kívül megegyezni a TEK-kel a kártérítés összegéről, de sikertelenül. A család jogi képviselője azt mondta, olyan alacsony összegeket tartalmazott az ajánlat, ami méltánytalan egy hősi halottnál. A szülőknek nem ítéltek semmit, csak az özvegynek és a két árvának. Az ügyvéd a pontos összegről nem beszélhetett, de

nagyjából egy garázst lehetne belőle venni a főváros frekventált részén. (…) Egy szülő idős korára ki másra támaszkodhatna, mint az egyedüli gyermekére? (…) Igaz, hogy az életét is köteles egy kommandós feláldozni, de kérdés, mennyire volt indokolt a parancs.

A gyászoló anya szerint fiát értelmetlenül küldték a halálba.

Egy gyermek elvesztése természetesen megfizethetetlen, de abszolút méltánytalan az az összeg, amit akartak adni

– tette hozzá az asszony. Vélhetően bíróság dönt majd a kártérítésről.

Korábban a felelősség és a kártérítés ügyében feltett parlamenti írásbeli kérdésre Rétvári Bence államtikár azt válaszolta, hogy a  rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény kártérítésről szóló paragrafusa alapján a  rendvédelmi szerv

vétkességére tekintet nélkül teljes mértékben felel a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonyával összefüggésben keletkezett kárért.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik