Gazdaság

Elemi erők

Kellő humorral és nyitottsággal az önismeretet a keleti bölcsességekkel ötvöző csapatépítő tréningekből is okulhatunk.

Kevés cég büszkélkedhet olyan parádés referencialistával, mint a brightoni mólón praktizáló kártyavető. Régi postakocsira emlékeztető „irodájához” lépcsősor vezet, belépve pedig középkorú, öltönyös-nyakkendős jövőbelátó fogadja az érdeklődőket. A járgány mellett álló táblákon öles betűk hirdetik, mely óriásvállalatok kérték már ki tanácsát. Mit súghatott a British Telecom menedzserének fülébe? És vajon magányosan, zavarában kereste fel a Cadbury’s vezetője, vagy két feles között ugrott be hozzá?


Elemi erők 1

JÁTÉK. Ismerve a nagyvállalatok közösség-összekovácsolási praktikáit, valószínűbbnek tűnik, hogy csapatépítés céljából szervezett parti részeként kérdezték meg az orákulumot. A misztikum a vállalati életben már nemcsak céges bulikon, hanem csapatépítő tréningek elemeként is megjelenik. Legtöbben játéknak fogják fel a dolgot, s ha még okulnak is a tapasztalatokból, az már hab a tortán. Zsilák Anita, a Health and Beauty Business Media Kft. ügyvezetője néhány éve beosztottaival együtt vett részt egy, az öt elem tanára épülő tréningen. Neki mint vezetőnek segített önismerete elmélyítésében, valamint a csoport tagjainak a megszokottól eltérő, jelképrendszeren keresztüli megismerésében. Kapaszkodót nyújtott bizonyos magatartás- és reakcióformák könnyebb megértéséhez is. Toleránsabb, bizalmasabb lett a légkör, függetlenül attól, hogy ki mennyire hitte és fogadta el az ott hallottakat.

Céges vetületek


Az öt elemnek a vállalati élet területeire vonatkoztatott vetületei:
Fa: Kreativitás
Tűz: Kommunikáció
Föld: Gyártás
Fém: Értékesítés
Víz: Stratégiai tervezés

Egy efféle tréningen mindenki megkapja a pontos születési adatokból kiinduló energetikai térképet. Ez személyre és közösségre – csapatra, vállalatra – is elkészíthető. Az öt elemnek (fa, tűz, föld, fém, víz) a vállalati élet területeire vonatkoztatott vetülete is van (lásd a táblázatot). A módszer hívei szerint az energetikai térképekből megállapító, hogy melyek az adott személy vagy csapat erős és gyenge pontjai. A program vezetője, Petro Kinga az általa H2R-nek nevezett, „emberibb” erőforrás menedzsment felé vezető út első lépcsőjének a jó emberismeretet tartja, ehhez pedig szerinte e személyiség- és csoportelemzési eszköz mankót adhat. „Az elemzés legnagyobb előnye, hogy az ismert, statikus hr-módszerekkel ellentétben dinamikus eszköztárat ad a kezünkbe. Segítségével jól előrevetíthető, hogy egy új kolléga miként tud együttműködni társaival, és a csoport részeként hogyan teljesít majd. Erről a vezetőknek most csak sejtésük lehet” – mondja.

GYÓGYMÓD. Aczél Ildikó Eszter hr szakember egy külföldi tréningen hallott először az öt elem tanára épülő elemzésről. Annyira megtetszett neki, hogy műkedvelő szinten alkalmazni kezdte, majd később, saját cége beindításakor is szem előtt tartotta a megismert szempontokat. „Hr tanácsadó cégemhez kiválóan kommunikáló embereket kerestem, ezért a szakmai tapasztalaton kívül azt is megnéztem, hogy tűz jelű-e az illető. Ekkor már közel kétezer interjú volt a hátam mögött, így emberismeretből elég sok tapasztalatot szereztem, a kínai jelek figyelembevétele csak a legutolsó szempont volt” – mondja. Számára egyébként a tréning egy új hobbit is hozott: ott hallotta először, hogy érzéke van a gyógyításhoz. Azóta több tanfolyamot is elvégzett, és képzett masszőr vált belőle. Igaz, csak barátai és kollégái örömére, hiszen pályát nem módosított: továbbra is hr-esként tevékenykedik. Úgy gondolja, neki „bejött” a dolog: teljesebb lett az élete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik