Gazdaság

Boldogulás programok

Látványos ajándékosztás helyett egyre több hazai cég hosszú távú boldogulást segítő programok támogatásával igyekszik érdemi segítséget nyújtani a legkülönbözőbb kisebbségi csoportoknak.

Hat éven keresztül fővárosi utcákon, közeli erdőkben húzta meg magát, és alkalmi munkákból élt a ma 44 esztendős Csilla. Négy éve aztán elhatározta, hogy változtat az életén: három hónapot egy rehabilitációs intézetben töltött, majd egy átmeneti szálláson megismerkedett az ugyancsak otthontalan Gézával. Mivel mindkettejüknek volt egy csekély rendszeres jövedelme, közösen takarékoskodni kezdtek. Majd 2003-ban összeházasodtak, egy évvel később pedig – egy, a hajléktalan párok számára hozzáférhető albérleti támogatás segítségével – egy fővárosi lakásba költöztek. A program egyik támogatója a Vodafone Magyarország Alapítvány, amely a hajléktalanná vált fiatalok reszocializációs képzési programjához is segítséget nyújt.


Boldogulás programok 1

Tesco Mosoly Alkotói napok. Fogyatékos és egészséges gyerekek találtak egymásra.

ESÉLYEK. A Vodafone Csoport világszerte működő alapítványának 2003 óta létezik „magyar változata”, amely évente a hazai civil szervezetek 20-22 programját átlagosan 3-4 millió forinttal támogatja. „A hajléktanok mellett a fogyatékkal élőket és a rászoruló kisebbségeket (elsősorban romákat) is segítjük, utóbbiakat főképp oktatási programokon keresztül. Anyagi támogatást nyújtunk például a már felsőoktatásban tanulóknak és a továbbtanulni szándékozó középiskolásoknak” – ismerteti tevékenységüket Magyar Henrietta, az alapítvány titkára.

A cigány kisebbség támogatását, elhelyezkedési esélyeik javítását tűzte zászlajára az a képzés is, amelyhez a Levi Strauss Alapítvány 75 ezer dollárral járul hozzá. A Seed Alapítvánnyal közösen kialakított, Esély a jövődért névre keresztelt kurzus három blokkból áll. Első része önismereti, személyiségfejlesztő jellegű, itt kristályosodik ki, hogy mit is szeretne tanulni az illető. A következő lépcsőben az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, az állam által elismert szakképesítést adó kurzusokon vehetnek részt az érdeklődők, illetve esetenként jogosítvány vagy nyelvvizsga megszerzését is támogatják. A harmadik modul az önfoglalkoztatóvá váláshoz próbál meg segítséget nyújtani.

Roma Esélyegyenlőségi Díj


Ritkán kap publicitást a kisebbségek felkarolása. A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) első ízben ez év tavaszán kiosztandó Roma Esélyegyenlőségi Díja (ROMES), ha anyagi elismerést nem is, erkölcsit bizonnyal hozhat a nyertes számára. Olyan vállalatokat szeretnének jutalmazni e díjjal, amelyek a környezetükben élő romákért többet tesznek, mint amit a jogszabályi keretek minimumként megkövetelnek. Ennek éppúgy része lehet a helyi cigány önkormányzattal való kapcsolattartás, mint a kisebbségiek foglalkoztatása vagy gondoskodó, körültekintő, esetleg alternatívát felkínálni tudó elbocsátásuk. Kozári Vilmos, a HBLF roma kisebbségi munkacsoportjának vezetője lapunknak elmondta, hogy feltétlenül számíta-nak a hr osztályok közvetítő szerepére a kisebbségek és a vállalat dolgozói, döntéshozói között. „Célunk a munkál-tatói felelősség feléb-resztése, hiszen a rászorulók jelentős része önhibáján kívül került hátrányos helyzetbe” – tette hozzá.

Valcsicsák Zoltán, a Levi Strauss Alapítvány európai igazgatója az eddigi évek tanulságaként a személyre szabott megoldások szükségességét emeli ki. Kiderült, hogy sok esetben nem csupán a nyelvtanulást vagy az informatikai képzést kell biztosítani, hanem ezzel összefüggésben a résztvevők gyermekeinek elhelyezését is. Több megkérdezett szakember is egyetért abban, hogy a rászorulókat már rengeteg kudarc érte, ezzel is magyarázható, hogy az egyik legfontosabb tennivaló a program során a kitartásuk erősítése, a problémamegoldó készségük fejlesztése. „A fiatalok sokszor nem kérnek időben segítséget, nem szívesen néznek szembe a nehézségekkel, és meglepő, de a programunkban részt vevők maguk is azt kérték, hogy legyünk velük szigorúak” – mondja Laczkó Zsuzsa, a Seed Alapítvány projektvezetője.

Fontos felismerés, hogy csak a hosszú távú boldogulást segítő programokat érdemes felkarolni. Sem a Levi Strauss, sem a Vodafone alapítványa nem támogatja például a hajléktalanok számára szervezett korongozó vagy kosárfonó képzéseket, mert a megszerzett tudással úgysem tudnak munkát találni a résztvevők.

ÉRDEK NÉLKÜL. A Tesco Globál Áruházak Rt. által alapított, Az év támogatottja elnevezésű díjat az idén a hátrányos helyzetű, beteg, fogyatékkal vagy állami gondozásban élő gyerekeket segítő Mosoly Alapítvány kapta. „Még mindig nem teszünk eleget a hátrányos helyzetűekért” – indokolja lapunk kérdésére a döntést Danks Emese, a Tesco kommunikációs igazgatója. Az élményterápiára épülő programok szervezésében éppen ezért 2005-ben a hipermarket-lánc is részt vesz. A Tesco Mosoly Alkotói Napok rendezvénysorozat keretében különböző fogyatékossággal élő, hátrányos helyzetű, beteg és egészséges gyermekek festettek közösen az áruházak parkolóiban. A budaörsi nyitó rendezvényen a szülők szemük sarkából aggódva figyelték, találnak-e társakat a kiscsoportos festéshez beteg csemetéik, a gyerekek azonban szemmel láthatóan gyorsan összebarátkoztak.

A rászorulók támogatásának népszerűsítésekor fontos láttatni, hogy az érdemi támogatás nem jár együtt üzleti sikerrel. Csilla és Géza sokat köszönhet a Vodafone-nak, az egykor hajléktalan házaspárnak ennek ellenére talán sosem lesz mobiltelefonja. Az az egykor kábítószeres lány sem jár Levi’s farmerben, akinek az Esély a jövődért program segített közösséget találni és távlatokat nyitni, s aki – bár jelenleg nem vesz már részt képzésben – időnként levélben köszöni meg a segítséget. Egy alkalommal a következőket írta például: „Néha gyötrően nehéz pozitívan látni, hát még a dolgunkat tenni. Sokat jár a fejemben ez a fantasztikus csapat, amit ti tartotok össze, mert én még soha nem éreztem magam ilyen teljesnek, mint ebben a közösségben. Köszönöm, hogy hisztek bennem.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik