Szórakozás

Székletátültetéssel kezelte magát – aknés és depressziós lett

A fiatal nő irritábilis bél szindrómától szenved, és a kezeléstől javulást remélt.

Egy fiatal nő önmagán végzett székletátültetést bátyja, majd testvére székletét felhasználva, hogy ezzel enyhítse bélrendszeri panaszait, azonban nem várt mellékhatások léptek fel nála – írja a Sun.

Daniell Koepke egyetemista korától emésztési panaszoktól szenved, és a bélrendszerébe beszoruló gázok szúró fájdalmat, valamint székrekedést okoznak nála. Az íróként dolgozó nő azt gondolta, a cukor okozhatja problémáját, de hiába ment el orvoshoz, panaszai nem enyhültek. Antibiotikumos kezelést kapott és kipróbált különböző kúrákat, míg körülbelül 15 olyan étel maradt, amelyeket fájdalom nélkül tudott elfogyasztani, és táplálékkiegészítők garmadáját szedte, hogy kompenzálja szegényes étrendjét.

Nagyon nehéz visszaemlékeznem, milyen volt enni, mielőtt az szorongással, fájdalommal és kellemetlenséggel társult volna

– meséli Koepke.

Mivel az irritábilis bél szindrómától szenvedő nő már nem látott más megoldást, így székletátültetéssel szerette volna kezelni magát. Ennek során egy donor sóoldattal összekevert székletét a beteg vékony- vagy vastagbelébe juttatják, hogy visszaállítsák az egészséges bélflórát. Először a nő bátyjának székletét használták, amilyet kapszulába töltve evett meg Koepke. Eleinte javulást érzékelt magán, visszaszedett néhány kilót, és évek után újra képes volt elmenni mosdóba.

A többség számára ijesztő lenne egy székletátültetés, különösen, ha az otthoni körülmények közt zajlik. Az egészséges emberek nem tudják, milyen érzés eljutni odáig, hogy az életminőséged annyira alacsony, hogy úgy érezed, nincs más lehetőséged.

Viszont ezzel nem ért véget Koepke tortúrája, ugyanis testvérének hormonális okokból pattanásos a bőre – a beültetett széklet gyulladást váltott ki a nő szervezetében, és ő is aknés lett. Megoldásként a barátjához fordult, akinek ugyan nincsenek a fizikai egészségét érintő problémái, viszont depressziós, ami bizonyos baktériumok hiányát jelenti a szervezetében. Az átültetés után Koepke is depresszióba esett, aki azelőtt nem tapasztalt ilyen mértékű levertséget, és amint újra a bátyját kérte fel donornak, hangulata is visszaállt korábbi állapotába.

A nő történetét a Hack Your Health: The Secrets of Your Gut (vagyis Hackeld meg az egészséged: A bélrendszered titkai) című dokumentumfilmben is feldolgozták,  amelyben Dr. Jack Gilbert mikrobiális ökológus elmondja, a fenti mellékhatások valóban a székletátültetés következményeként léphettek fel. Az orvos szerint az átültetések hatékonyságát egyre meggyőzőbb kutatások támasztják alá, azonban még fejlődik ez a terület, és egyelőre nagyon óvatosan alkalmazzák a gasztroenterológusok a módszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik