Gazdaság

Kispályázás

Kevés a sztori az OTP-részvényben, kisbankok megvételének híre már nem elég a piac felpezsdítéséhez.

Tartja ugyan egyelőre árfolyamát a 7 ezer forintos szint felett az OTP Bank papírja, a jobbhoz szokott befektetők mégis aggodalommal szemlélhetik a papír gyengélkedését. Pedig az intézményi befektetők tartózkodása érthető, hiszen nem látnak olyan okot, amiért venniük kellene a részvényt. Sztori nélkül nincs vételi láz, a jelentős emelkedéssel kecsegtető elemzői árfolyamok alig-alig érdekelnek valakit.

A befektetési sztori hiánya két oknak tudható be. Egyrészt az idei évet már nem jellemzi az eredményvárakozások folyamatos növekedése, a papírban nincs olyan fundamentális tartalék, amelyet a piac már ne azonosított volna. Változatlan eredményvárakozások mellett pedig kevés „sales call” csendül fel az intézményi befektetőknél. Elemzői célárfolyammal nem nagyon lehet vételre ösztökélni.

Az állóvízbe regionális akvizíciókkal lehetne követ dobni, miként azt több nagyágyú is teszi. Az OTP azonban itt is egyelőre csak a tervek és a morzsák terén aktív. A konzervatív üzletpolitika hosszú távon meghozhatja az eredményét, de a befektetők valószínűleg csak azt látják, hogy a versenytárs Raiffeisen az Aval megszerzésével a legnagyobb bank lett Ukrajnában, miközben az Erste a szerb piacszerzés mellett a legnagyobb román bank, a BCR talán legesélyesebb kérője. Bár az OTP fókuszában a UkrSibBank-kudarc után is még három jelentősebb pénzintézet van (Vojvodjanska Banka, Splitska Banka, CEC), a magyar pénzintézet még mindig szereti a morzsákat, hiszen mind a Niska, mind a Pannonska Banka a célpontok között van Szerbiában. Az előbbi esetében egyetlen érdeklődőként preferált vevő a magyar bank, a másikra a héten adott ajánlatot. Ami azonban biztos: egyik sem tartozik abba a kategóriába, amelyet intézményi befektetők előtt egy komplex stratégia részeként lehetne prezentálni. Míg a versenytársak felvették a hétmérföldes csizmákat, addig az OTP eddig csak egyetlen nagy horderejű akvizíciót tud felmutatni, a DSK megszerzését.

Ha állóvíz alakul ki egy papír piacán, akkor az árfolyamot általában lassú csökkenés jellemzi. A befektetők ilyenkor észreveszik a csökkenő kamatmarzsokat, a növekvő piaci versenyt, s találnak jó indokot rá, hogy csökkentsék a pozíciójukat. (Főleg, ha korábban túlsúlyozták a részvényt a portfólióban.) Az árfolyam gyengélkedése természetesen nem tart a végtelenségig, azonban az elmúlt hetek, hónapok eseményei egyértelművé tették: az OTP esetében a nagy árnövekedés kora már lezárult. A legnagyobb magyar bankról ennek ellenére nem szabad elfelejtkezni, a stabil eredmény és dinamika vonzó célponttá teszi, csak a beszállási időpontot kell helyesen megválasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik