Gazdaság

Osztrák vonzerő

Kedvező alternatívát kínál a befektetők számára a Mol ellenében az OMV részvénye.

Miközben a társaság új ötéves stratégiája és a gázüzletág-eladás jóváhagyásának körvonalazódása okán a figyelem ma a Molra összpontosul, a regionális porondon igen érdekes befektetői alternatívát kínál az OMV. A Mol első számú versenytársa a várakozásoknál lényegesen jobb eredményt tett közzé, romániai leánycége, a Petrom teljesítménye kiugró, az OMV-részvény árazása nemzetközi összehasonlításban kedvező. Mindez együttesen elemzői felminősítésekhez és az árfolyam emelkedéséhez vezetett. Az osztrák papírt a magyar makrogazdaság problémái miatt bekövetkező esetleges további forintgyengülés még vonzóbbá teheti. Euróban mérve 10 százalékos profitra tehetünk szert, ha az elemzői jóslatok valóra válnak.

Az OMV működési profitja – közel 250 százalékos növekedéssel – 745 millió euró volt a harmadik negyedévben. A 2004 végén megszerzett Petrom immár a működési profit 45 százalékát adta. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a bukaresti kormányzat lényegesen gyorsabban mozdult el a piaci árak irányába, mint az prognosztizálható volt. Romániában 2007-ig a földgáz árazását piaci alapokra helyezik. Ez egyértelműen az OMV csoportszintű profitabilitásának stabil növekedése irányába hat, még romló iparági környezet esetén is. Mindemellett zajlik a Petrom reorganizációja, a működési hatékonyság növelése, ami ugyancsak jelentős tartalékokat rejt magában.

Az osztrák cég teljesítményét a Moléhoz és a lengyel PKN-éhoz hasonlítva az látszik, hogy az OMV mind profit, mind cash-flow szinten a jobb hatékonysági mutatókat tudhatott magáénak a harmadik negyedévben. A társaság jelenleg annyiban lépéselőnyt is élvez a Mollal szemben, hogy már nincs akvizíciós kényszere, kiegyensúlyozott termelés-feldolgozás profillal működik, a növekedés bázisa pedig adott a Petrom-akvizíció révén. Napjainkban tehát az OMV profitnövekedési pályája jobban körvonalazható a befektetők számára, mint a Mol esetében. Ami a részvényárazást illeti, az OMV 15 százalék körüli diszkonttal forog a Molhoz képest, s e diszkont változatlan részvényárak mellett feltehetően tovább növekszik, hiszen az osztrák vállalat esetében jó eséllyel emelnek profitvárakozásaikon az elemzők. Ezt tükrözi a neves befektetési bank, a Lehman Brothers elemzése is, amely 52 euróban határozta meg a jelenleg 47 eurón forgó részvények célárfolyamát, azaz a jövőben várható reális árszintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik