Gazdaság

Cukorreform miatt magyarok is tüntetnének

Az európai - köztük a magyar - cukorrépa-termesztők közös tiltakozást terveznek válaszul arra a bizottsági javaslatra, amely két év alatt 39 százalékkal csökkentené a cukor referenciaárát. A szerdán ismertetett indítvány alapján megszűnne a garantált felvásárlási rendszer is – írja a Világgazdaság.

A cukoripar támogatási rendszerében most javasolt változtatások növelni fogják az ágazat versenyképességét – érvel reformterve mellett a bizottság. A módosítások fő indoka az, hogy Brüsszel jelenleg a világpiaci ár háromszorosát, tonnánként 632 eurót fizet a cukortermelőknek. Az exporttámogatási rendszer évente több mint egymilliárd eurót emészt fel.

A bizottság a két lépésben megvalósítandó árcsökkentés hatvan százalékáért termeléstől független, a mezőgazdasági üzem egységes támogatásába bevont kifizetésekkel kárpótolná a gyártókat. A kevésbé versenyképes termelők ágazatváltásának segítésére a brüsszeli testület négyéves programot javasol. Ennek keretében termelési kvótáikat az első évben 730, a másodikban 625, a harmadikban 520, a negyedikben pedig 420 eurós tonnánkénti áron vásárolná vissza.

Az ágazat éles kritikákat fogalmazott meg a javaslattal szemben. Az európai termelőket tömörítő CEFS elsősorban azt fájlalja, hogy a támogatásra jogosult nemzeti kvóták keretében megtermelt cukor exportja 2012– 2013-ra drámai mértékben, 2,3 millió tonnával, kétszázezer tonnára eshet vissza.

Az európai cukorrépa-termelők máris tüntetésre készülnek a reformjavaslatok miatt. Demonstrációjukat július 18-án tartják Brüsszelben, amikor az uniós agrárminiszterek először foglalkoznak a bizottsági elképzelésekkel. Kelemen István, a hazai gazdálkodókat tömörítő Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára megerősítette, hogy a tiltakozáson a CTOSZ is részt vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik