Gazdaság

Bécsi aktok







Bécsi aktok 1

Bécsi aktok 2
Klimt, Magritte és Schönberg képei is láthatók a kiállításon. Botránykövek, látomások, meglepetések.
Bécsi aktok 3

Már-már szenzációszámba megy a bécsi Leopold Museum legújabb kiállítása. A századfordulós osztrák képzőművészeti gyűjteményéről nevezetes intézmény tárlata A meztelen igazság címet viseli, alcíme pedig még árulkodóbb: Klimt, Schiele, Kokoschka és más botrányok. A Leopold a századforduló nagy osztrák festőinek akkortájt erkölcstelenként bélyegzett aktjait tárja a látogatói elé.

Még a bécsi műértők is úgy vélik: fölöttébb merész döntés volt a múzeum részéről ez a kiállítás, hiszen az osztrák közönség alighanem máig prűdebb annál, semhogy szó nélkül elfogadja az emberi test ilyen nyílt kitárulkozását, a radikális felfogású akt- és aktus-képeket. Maga a múzeumalapító, Rudolf Leopold mesélte, hogy a bécsi tömegközlekedési vállalat nem volt hajlandó Schiele Ülő férfiakt című képét a tárlat hirdetéseként a villamosokon elhelyezni, az amerikai terjesztés miatt pedig Klimt Meztelen igazság című festményét sem volt célszerű a katalógus címlapjára tenni. Más alkotásokkal pedig egyenesen most először találkozhat a nagyérdemű: ilyen például a bécsi egyetem aulájába tervezett Klimt-falfestmény eredeti, rajzos változata, amelyet a rektori kollégium annak idején szemérmetlennek minősített, és így sosem készülhetett el.

A meztelen igazság megmutatása mellett Bécs azoknak is igazi csemegével szolgál, akik a képzőművészetben is szeretik a „szabadon szárnyaló” fantáziát. A Kunstforum, azaz a Bank Austria-Creditanstalt belvárosi kiállítóterme Az álmok kulcsa címmel a belga René Magritte 75, többnyire magángyűjteményektől kölcsönkapott képeiből álló retrospektív kiállítására várja mindazokat, akik kíváncsiak e különös látásvilágú, szürrealista festő műveire.

Az osztrák főváros gazdag kínálatának másik szenzációja a június 26-ig meghosszabbított Schönberg, a festő című kiállítás, amely a hagyaték Bécsbe költözése után, 1998-ban létesült Schönberg-központban látható. Való igaz, a bécsi iskolának a fasizmus elől a tengerentúlra kényszerült neves zeneszerzőjéről van szó, ezúttal azonban Arnold Schönberg egy másik oldalát ismerhetik meg az érdeklődők: a kiállításon kitűnő festményei, rajzai, karikatúrái és képeslapjai kaptak helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik