Gazdaság

Vállalkozás kicsiben

Régiós kis- és középvállalkozókat pályázati aktivitásra ösztönző projekt nyert 300 ezer eurós EU-támogatást.

Első pillantásra azt gondolnánk, hogy a kutatás-fejlesztés uniós táimogatása csak a feltalálóknak, az innovatív egyetemeknek, vagy a pénzes kutatóműhelyeknek lett kitalálva, s hogy a közel 4400 milliárd forintnyi (!) uniós K+F támogatási költségvetésből csak innovációk nyerhetnek el pénzeket. Az SME Environment nevű projektben részt vevő konzorciumi tagok nem fedeztek fel új energiaforrást, s a gyógyszerkutatást sem gazdagítják forradalmi eredményekkel. Ennek ellenére fontos a feladatuk, azt vállalták, hogy a közép- és kelet-európai térségben megmozgatják azokat a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek mindeddig nagyon ritkán adtak be Brüsszelbe K+F pályázatokat.


Vállalkozás kicsiben 1

Lovász Gabriella, Geonardo Kft. Projekt-ötleteket gyűjtenek

„Amennyiben ezek a hátrányos helyzetű kis cégek meg is jelentek korábban egy-egy konzorcium tagjaként, leginkább alibiként kellettek a nagyobb cégeknek ahhoz, hogy biztosabban támogatási pénzekhez jussanak” – ecseteli a helyzetet Lovász Gabriella, a Geonardo Kft. projektmenedzsere. Ezért a múlt ősszel felmerült, hogy e cégek számára lehetőséget kellene biztosítani a valódi részvételre, ötleteik megvalósításra. A cél pedig éppen ez: a következő években szeretnének a régió országaiból együttesen 5000 különféle projektötletet összegyűjteni kkv-ktől. Ezekből azután kiválasztanának maximum 100-at, amelyek pályázatait ki is dolgoznák.

Lovász Gabriella szerint az elképzelés újszerűségét az adja, hogy a régiós vállalkozások eddig még senkitől sem kaptak segítséget ahhoz, hogy jó ötleteiket valódi brüsszeli pályázati lehetőségekké formálják. A projekt alapvető része lesz egy weboldal, ahol elektronikus távoktatás keretében ismerhetik meg a régiós cégvezetők az uniós pályázati rendszer működését.

Egy brüsszeli K+F pályázat beadása és bírálata

1. Ötletelés, a konkrét pályázat kikeresése
2. Pályázati csomag letöltése
3. Munkaprogram, partnerkeresés
4. Pályázat beadásához: szakmai leírás, munkaterv, rövid költségvetés, a munka megosztása a partnerek közt
5. Formai bírálat, ezután szakmai bírálat brüsszeli részről
6. Szükség esetén helyszíni tárgyalás, a projekt bemutatása
7. A pályaművek osztályzása, és a sorrend kialakítása
8. A szerződéskötési hajlandóságot jelzik a legjobb helyen végzett pályázókkal
9. Mérlegadatok, cégkivonat, esetenként adóhivatali igazolás és bankgarancia bekérése
10. Alkufolyamat a költségekről és a vállalható további kötelezettségekről
11. Szerződéskötés

A pályázati anyag letöltése és nagyon alapos áttanulmányozása egyébként e projektnél sem volt megspórolható. A K+F keretprogram esetén a www.cordis.lu weblapon a Call, a Work Programme és a Guide for Proposers dokumentumokból fáradságos munkával kell kikeresni a konkrét pályázatot és annak feltételeit. A Work Programme releváns fejezetében található, 15-20 soros kiírásból a legcélszerűbb kiindulni. Ezek után a partnerkeresés következik. Az alaposan egyeztetett és közösen felosztott pályázatot már csak össze kell foglalni, egy egyszerű költségvetést kell hozzá írni, s a döntőbírák felé is tisztázni kell, melyik partner szerepe pontosan mi lesz.

A beadott pályamű előbb formai bírálaton esik át, majd – ha ott megfelel – következik a szakmai megmérettetése. Szubjektív elemei ennek sincsenek, szigorúan szabályozott feltételrendszer szerint történik minden – emeli ki Lovász Gabriella. Ezt ráadásul bárki letöltheti az internetről a Guide for Evaluators címszót keresve a pályázati oldalakon.

A pontozásra 5-6 szempont alapján kerül sor, ahol egytől ötig, a magyar iskolai osztályzatoknak megfelelő rendszerben értékelnek, így ha néhány hármas becsúszik, már kevéssé lehetünk biztosak a sikerben. Az Európai Bizottság a bírálat után hivatalos levélben értesít, hogy kész velünk tárgyalni a szerződéskötésről. A támogatás felvételéig azonban még rögös az út. Előbb bekérik a mérleget, a cégkivonatot és esetenként különböző igazolásokat és bankgaranciát is. Ezután kezdődik egy „pingpong-szerű” tárgyalási, szerződés-előkészítési folyamat, amikor is Brüsszel javaslatokat tesz, mit szeretne még látni a projektben, illetve mennyivel olcsóbban látja azt megvalósíthatónak.


NET


• www.euoldal.hu; • www.smeenvironment.org (októbertől) .

Végül kompromisszumos anyag, szinte új pályázat születik, amely a megkötendő szerződés technikai mellékletét képezi majd, s ez az, amit a végrehajtás során szigorúan számon is kérnek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik