Gazdaság

Alul semmi

A Mol és az OTP bravúrja segített leginkább a tőzsdecégek első féléves összesített profitjának megduplázódásában.

Jóleső elégedettséggel dőlhetnek hátra megint a piaci szereplők a hazai tőzsdei cégek féléves eredményeit látva: az elemzők buzgón módosítgatják felfelé az éves eredményvárakozásokat, a befektetők pedig igazolva láthatják a piac idei kitűnő teljesítményét és várják a BUX újabb csúcsait. Noha a második vonalban ezúttal is akadt néhány kellemetlen meglepetés, az indexet meghatározó négy cég mindegyikénél kedvezőek maradtak a kilátások.


Alul semmi 1

A tőzsdén jegyzett társaságok összesített féléves profitja egy év alatt megduplázódott, az eredmény a 250 milliárd forintot közelíti. Ennél részletesebben az összesített adatokat nem érdemes elemezni, hiszen a „négy nagy” gazdálkodásában beállt változások mellett eltörpülnek azok a százmilliók, amelyeket a közepes és kis cégek tesznek hozzá a „közöshöz” vagy vesznek el onnan. A duplázás egyik kulcsszereplője a Mol Rt. volt. Amilyen gondban volt a társaság néhány éve, amikor a gázüzlet vesztesége elvitte a teljes éves profitot, most szinte a másik végletet láthatjuk: minden összejött nekik. A tartósan magas olajár nem feltétlenül jár együtt a finomítói árrések csúcson maradásával, az idei második negyedben azonban ez történt, sőt, még tágultak is a marzsok. Mindezt persze már tükrözték az elemzői várakozások is, a cégnek mégis sikerült túlszárnyalnia ezeket a további hatékonyságjavulásnak és a leánycégek kitűnő teljesítményének köszönhetően. Noha a pénzügyi veszteség kissé meghaladta a szakértők által várt értéket, összességében igen erősnek nevezhető a Mol második negyedéve, ráadásul a kilátások sem rosszak. Úgy tűnik, a piacok mostanság kezdik feldolgozni a magas olajárak beálltát – néhány hónapja még igen sokan gondolták úgy, hogy nagyrészt az iraki bizonytalanság okozta ideiglenes megugrásról van szó, mára viszont egyre erőteljesebben hódít az a nézet, miszerint a kereslet-kínálat egyensúlyának felborulása nyomán hoszszabb távon sem zárható ki a 4-es számjeggyel kezdődő olajár. A kedvező iparági környezet fennmaradása pedig a Molra vonatkozó profitvárakozások folyamatos javulását hozhatja, ami a jelenlegi történelmi csúcson is vonzóvá teszi a részvényt.

HÚZÓERŐ. A Mol a maga 80 milliárdjával a teljes tőzsdei összprofit harmadát adta, míg 27 százalékot szakított ki magának a 63 milliárdos eredményt közlő OTP. A bank nyereségességét illetően továbbra sincs új a nap alatt: a méret előnyeinek következetes kihasználása természetes, de a piaci helyzet változásaiból is folyamatosan a legtöbbet hozzák ki. Most éppen a magas kamatszint okozta kamatmarzsbővülés nyomán sikerült ismét jelentősen felülmúlni a várakozásokat, a nettó kamatbevétel mintegy 10 százalékkal lett magasabb a vártnál. Emellett már most – a valós növekedés beindulása előtt – „kaszál” a bolgár leány, a DSK is. Jövőre ünnepli tízéves tőzsdei szereplését a bank, az pedig példátlan, hogy ilyen hosszú időszak alatt megingás nélkül, infláció feletti mértékben nőtt az eredmény. Az ugyanis már teljesen egyértelmű, hogy az idén sem lesz ebben változás. Az árfolyam emelkedése is szédítő, de az eredményességet látva semmiféle túlszaladásról nincs szó. Az OTP az idei évre várt 9 körüli egy részvényre jutó nyereség (P/E) mutató alapján továbbra is a legolcsóbb papírok közé tartozik a régióban, versenytársait mind 10-es érték felett díjazzák a befektetők.

A Richter a várakozásoknál kisebb veszteséggel úszta meg a csökkentett gyógyszerár negyedévét, s minden tekintetben nagyságrendekkel a várakozások felett teljesített. Noha semmi nem dőlt el véglegesen a hazai árszabályozás frontján, maga a „tűzszünet” jó hír a gyógyszergyártók szempontjából. Emellett az export vezérelte növekedéssel kapcsolatos aggodalmak is mérséklődtek a cég történetének első 10 milliárdos negyedéve nyomán, amit a piac is díjaz: a papír árfolyama lassan, de biztosan erősödik a negyedéves beszámoló megjelenése óta. Nagyrészt ennek köszönhető az is, hogy a BUX index e hét elején ismét történelmi csúcsot tudott dönteni. (Kommentárunk a 82. oldalon.)

Az utóbbi években igen gyengén szereplő, növekedési sztoriból váratlan gyorsasággal osztalékpapírrá átlényegült Matávnál is végre van olyan esemény, ami érdekli a befektetőket. A vártnál jobb – azaz kisebb mértékben csökkenő – eredmény mellé a társaság mellékelte középtávú stratégiai tervét. Ennek lényege: három év után újabb jelentős létszámleépítés, növekedés akvizíciók révén, változatlan osztalékpolitika. Az idei második félév profitjának tekintélyes részét felemésztő, 22,6 milliárdos egyszeri átszervezési költségek eredménye az lesz, hogy 2006-ra közel húszmilliárddal csökkenhetnek az éves ráfordítások. Beruházásokra már csak az árbevétel 15 százalékát költik majd, s noha az árbevétel növekedése tartósan egyszámjegyű maradhat, a nyereségességi mutatók nem romlanak tovább. Noha igazi lökést a részvényárnak valószínűleg csak egy komoly akvizíció tudna adni, a jelenlegi tervek és az osztalékkilátások miatt az esés igencsak behatárolt, több esélye van a papír újrafelfedezésének.


Alul semmi 2

GYENGE MÁSODVONAL. Kedvező negyedévet zárt a „négy nagy” mögött „fél blue chipnek” számító FHB és Egis is, az előbbi árfolyama azonban már tükrözi a kedvező kilátásokat. A második vonal teljesítménye azonban egyáltalán nem kiemelkedő. Az elmúlt évben feltámadó Graphisoftnál egyelőre kivárást látni, a vezértermék új verziójának fogadtatásáról csak a következő jelentésből értesülhetünk, addig nem tudni, mi adhatna lökést az árfolyamnak. Alaptalannak bizonyult a piac bizakodása a Pannonplastot illetően, továbbra sem látni a gödörből való kilábalás egyértelmű jeleit (lásd még 80. oldalt). A NABI-nál eddig sem volt bizakodás, s az újabb rendkívül rossz negyedév tükrében a befektetők jól is tették, hogy adták a papírt. A Synergon üzlete sem megy jobban az eddigieknél, de itt legalább a nyereségesség határán táncol a cég. A Rábánál továbbra is van esély a fordulatra, de – bár sokan arra számítottak, hogy gyorsabb lesz a trendváltás – egyelőre üzemi szinten maradt a vaskos veszteség. A Démász elmaradt a várttól, mindazonáltal tartja éves eredménytervét. A Danubius átfordult pluszba, de még nem egyértelmű, hogy mennyire tudja kihasználni az idegenforgalom fellendülését. Az előző évek nyertesei közül egyértelműen lejtőre került a Globus, amely profit warninggal fűszerezte amúgy sem fényes féléves eredményét, a Zwack viszont maga a stabilitás: semmi sem veszélyezteti az újabb jelentős osztalékot.

Úgy tűnik, a cégeredmények alapján nem ok nélkül teljesítik felül a vezető papírok a második vonal reprezentánsait. A nagy négyesfogatot alkotó cégek gyorsjelentései nyomán annyit mindenképpen meg lehet kockáztatni, hogy aki kizárólag a gazdálkodási adatok és kilátások alapján fektet be, annak igen jó választásnak tűnnek ezek a részvények. Kár, hogy rövid és középtávon még sok egyéb dolog is befolyásolja az árfolyamokat, így a világ kamatemelési várakozásaira, a magas olajár konjunktúrafékező hatására és a feltörekvő piacokon befektető alapokba áramló pénzmennyiség mérséklődésére továbbra is érdemes nagyon figyelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik