Gazdaság

Pofon Gatesnek

Precedensértékű döntést hozott az Európai Bizottság a Microsoft ellen. Ennek végrehaj-tása azonban éve-kig elhúzódhat.


Pofon Gatesnek 1
Bill Gates a luxemburgi európai bíróságon próbálja elhárítani az uniós csapást.

Nincs szerencséje Brüsszellel Bill Gatesnek, a Microsoft vezérének. Az amerikai szoftveróriás elnökének képébe néhány évvel ezelőtt egy tekintélyes méretű tortát nyomtak egy, a globalizáció ellen küzdő mozgalom aktivistái. A múlt héten pedig az Európai Bizottság tört borsot Gates orra alá, amikor piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt az EU történetében rekordösszegű, 497 millió eurós pénzbírságot szabott ki a redmondi székhelyű cégre. A hatalmas büntetés amúgy a vállalat éves forgalmának alig 1,62 százaléka, azt a Microsoft „mellényzsebből” ki tudná fizetni. A legnagyobb fejfájást nem is ez okozza a cégnek, hanem sokkal inkább az, hogy miután Brüsszel az uniós versenyjog megsértésében elmarasztalta, e döntés kártérítési perek tucatjait zúdíthatja a nyakába a panaszos versenytársak és mások részéről.

Az Európai Bizottság precedensértékű ítélete – amelyet 5,5 éven át tartó eljárás után jelentett be Mario Monti versenyjogi biztos – a bírság befizetésén túl arra kötelezte a Microsoftot, hogy 120 napon belül osszon meg fontos fejlesztési információkat versenytársaival, továbbá 90 napon belül távolítsa el a Windows operációs rendszeréből a Mediaplayer nevű hang- és videolejátszó alkalmazást. Gates már jelezte, hogy a luxemburgi székhelyű Európai Elsőfokú Bíróságon meg fogja támadni a döntést, a végső szó kimondása így évekig elhúzódhat.

A versenyhatóság aggodalma elsősorban annak szólt, hogy a számítógépeken futtatott operációs rendszerek piacának 95 százalékát a Windows révén ellenőrzése alatt tartó szoftvercég a verseny korlátozásával más piacokra is megpróbálja kiterjeszteni erőfölényét. Monti szerint erre példa az úgynevezett kisebb jelentőségű szerverek (e-mail- és printerkiszolgálók) piaca, ahol a fejlesztők a szellemi jogvédelem miatt nincsenek tisztában a titkos forráskódú Windows működésével, emiatt képtelenek hibátlan szerveralkalmazásokat a piacra dobni. Az Európai Bizottság arra kötelezné a redmondi céget, hogy az egyenlőbb versenyfeltételek biztosítása érdekében osszon meg fontos fejlesztési információkat más piaci szolgáltatókkal. A Windows kifejlesztésébe temérdek pénzt és szellemi ráfordítást beleölő Microsoft azonban erre nem mutat hajlandóságot. Megfigyelők rámutatnak, hogy az ügyben a tisztességes verseny szabályai a szellemi tulajdon védelmével ütköztek.

Ami a hang- és videolejátszására szolgáló Mediaplayert illeti, azt azért kell eltávolítania a Microsoftnak a Windows operációs rendszerből, mert a bizottság megítélése szerint a cég így egyfajta árukapcsolással ráerőlteti magát más piacokra is.

Az unió versenyjogi biztosa szerint a döntés nyomán csökkeni fog a szoftverek ára. Ezzel az állítással azonban korántsem ért mindenki egyet. Jonathan Zuck, az Association for Competitive Technology elnöke a brüsszeli EUobserver internetes hírportálnak nyilatkozva azzal vádolta meg a bizottságot, hogy példátlan módon beavatkozott a szoftverfejlesztésbe. Az amerikai versenytechnológiai szövetség első embere úgy véli, Brüsszel döntésének éppen fordított hatása lesz: az árak felmennek, az innováció pedig lelassul. „A szoftverfejlesztők elbizonytalanodhatnak, hiszen ezek után bármelyik Windows verziót jogba ütközőnek nyilváníthatják. Nevetséges számú Windows verzió láthat napvilágot, amit a szoftverfejlesztőknek figyelembe kell venni. Ez a bizonytalanság megnöveli az árakat és akadályozza az innovációt” – állítja Zuck. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik