Gazdaság

Egyetlen tankkal


Egyetlen tankkal 1

Ismét megállás nélkül kívánja körberöpülni a Földet Steve Fosset, a bolygónkat hőlégballonnal már sikeresen megkerülő amerikai milliomos – a kalandor pilóta ezúttal egy speciális repülőgéppel próbálja felállítani a rekordot. Légcsavaros géppel 1986-ban mások már sikeresen teljesítették ezt a feladatot, ám Fosset most sugárhajtású repülőt használna, amely ráadásul csak egyszer, indulás előtt tankolna. (Korábban napelemes repülővel akart repülni, ám úgy tűnik, ezt a tervet elvetette). Új, egyszemélyes, Virgin GlobalFlyer névre keresztelt gépének szárnyfesztávolsága 34,5 méter, ami lehetővé teszi, hogy a felszálló légáramlatokat kihasználva a lehető legkevesebb üzemanyagot fogyassza útja során.

A Légisportok Nemzetközi Szövetsége (FAI) szigorú pontokban határozza meg, mi is számít bolygónk körberöpülésének. Ezek szerint a repülőgépnek legalább 36787,56 kilométert – a Ráktérítő hosszának megfelelő távolságot – kell megtennie egyhuzamban. A kilométerek száma azonban önmagában nem elég: a rekordkísérlet során az öszszes hosszúsági kört érinteni kell, vagyis nem lehet visszafordulni. Landolni pedig ugyanott muszáj, ahol a pilóta felszállt. Mivel a gép sebessége 440 kilométer óránként, az előírt távolság megtételéhez 80 órára lesz szükség.

A Virgin GlobalFlyert ugyanaz a Scaled Composites nevű társaság gyártotta, amely az első magánerőből – kormánytámogatás nélkül – végrehajtott űrutazást is célul tűzte ki. Az a vállalat, amelynek ez az óriási erőforrásokat igénylő kalandja sikerül, tízmillió dollárt kap egy magánalapítványtól, s a Sclaed Composites a legjobb úton halad, hogy kiérdemelje a díjat. A cég egyik modellje nemrég sikeresen lépte át a hangsebességet, és mérnökei már idei kirándulást terveznek a kozmoszba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik