Gazdaság

Hidegre meleg

A részleges piacnyitás mellett is stabil maradt az áramszolgáltatók teljesítménye.

Kaptak hideget-meleget, mégis jól jártak az áramszolgáltató cégek az idei első félévben. A szokatlanul hideg tél és a hosszan tartó, nagy nyári meleg egyaránt jótékony hatással volt az áramosok pénzügyi eredményére. “A szélsőséges időjárási viszonyok akár százmillió forintokat is javíthatnak egy-egy társaság adózás utáni eredményén, hiszen télen a fűtés, nyáron pedig a hűtőberendezések emelik meg tetemesen a fogyasztást” – értékeli az elmúlt időszakot Makray Péter, az Erste Bank elemzője. Abban nincs újdonság, hogy a hideg téli napokon a fogyasztók tekernek egyet a radiátorok kapcsolóin, a légkondicionáló berendezések használata viszont (a tavalyi első jelek után) először az idén pörgette meg alaposan a villanyórákat.


Hidegre meleg 1

ÉDÁSZ-telep. Nyereségesen.

KEVÉS MOZGÁS. A januári, részle-ges piacnyitás egyelőre nem indított el nagy mozgásokat, illetve az eddigi tapasztalatok szerint eltérően érin-tette a szolgáltatókat. “Azok az áramszolgáltatók, amelyeknél a lakossági ügyfelek mellett viszonylag kevés a teljesítménydíjas, vagyis nagyfogyasztónak számító, céges ügyfél, kevésbé érezték meg a vál-tozást” – mondja Makray. A társasá-gok mindamellett a liberalizációs lépésre válaszolva leányvállalati formában sorra csatasorba állították saját versenypiaci kereskedőiket. Ezeknek egyrészt az a célja, hogy maradásra bírják a nagy ügyfeleket, másrészt a konkurensektől próbálnak átcsábítani fogyasztókat. “A Démász ugyan vesztett néhány ügyfelet, de nyert is helyettük újakat, a versenypiaci kereskedő leányvállalat üzleti teljesítménye pedig egyelőre nem meghatározó a céges összesített adatokban” – mutat rá Kalmár Sándor, a dél-magyarországi térség áramszolgáltatójának befektetési kapcsolattartója.

A szabad szolgáltató-választással január óta a 6,5 gigawattóra feletti éves fogyasztással rendelkezők élhetnek. Ma már előfordul, hogy ezek a cégek külföldről vásárolják a villamos energiát, de még nem ez az általános gyakorlat. A jelenlegi szabályozás szerint legfeljebb a vásárolt mennyiség fele szár-mazhat külföldről, a másik felét pedig a fölös hazai kapacitá-sokból kell beszerezni. Ez utóbbi tétel biztosan drágább, mint a hagyományos, a Magyar Villamos Műveken keresztül beszerzett, ezért összességében elég nehéz kedvezőbb árat elérni. Ráadá-sul a külföldről beszerezhető energia mennyiségét korlátozzák a vezetéki kapacitások is. Ezeket csak jelentős beruházásokkal lehetne növelni, addig viszont csak a mostani, szűkebb keretek között mozoghat a piac.


Hidegre meleg 2

Az elmúlt időszak egyetlen nagyobb meglepetését a kormányzathoz lehet kötni: július végén a nagykereske-delmi árak 12 százalékos, illetve a kiskereskedelmi árak 9 százalékos emelését je-lentették be. A piaci visszhangok alapján az áramszolgáltatók ezzel nem járnak rosszul, a Démász esetében például az előzetes becslések 300 millió forintos nyereségnövekedéssel számolnak. Hasonlóan kedvező (de természetesen a forgalomhoz mérten arányos) értékekre számíthat a többi társaság is. A tőzsdén jegyzett 6 áramszolgáltató az év első felében együttesen csaknem 300 milliárd forintra emelte bevételét (lásd a táblát), ami éves összehasonlításban több mint 10 százalékos növekedést jelez. Ehhez 18 milliárd forintot meghaladó összesített adózás előtti profit társult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik