Gazdaság

A dematerializáció

VIRTUÁLIS PAPÍR. A dematerializált értékpapírokat az különbözteti meg a hagyományos, kézbe fogható részvényektől, kötvényektől, hogy azokat nem nyomtatják ki, azok elektronikus formában “keletkeznek” a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Rt. számítástechnikai rendszerében. E virtuális papírokról a befektetők számlakivonatot kapnak, fizikai kikérésre nincs lehetőség.

DUPLA BIZTONSÁG. A dematerializált értékpapír további nyilvántartását nem csupán az értékpapírszámla-vezető végzi, de a Keler Rt. is regisztrálja, hogy mennyi van belőle a számlavezető saját számláján és az ügyfélszámlákon, s e két nyilvántartást a nap végén egyeztetik. Az ilyen rendszer tehát fokozott biztonságot nyújt a befektetők számára a magyar piacon korábban létező formákhoz – például a hagyományos vagy az immobilizált értékpapírhoz – képest. A kibocsátót nem terheli a fizikai előállítás költsége sem, ami önmagában is komoly megtakarítás.

ÁTLÁTHATÓSÁG. A dematerializáció a pénzügyi folyamatok átláthatóbbá tételében is segítséget nyújt. Megkönnyíti például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkáját, mert e rendszerben könnyebben ellenőrizhető és egyszerűbben számon kérhető a szabályok betartása

Ajánlott videó

Olvasói sztorik