Gazdaság

Csökken a támogatottsága

az európai uniós csatlakozásnak, a megkérdezettek most már csak nem sokkal több mint fele (56 százaléka) voksolna Magyarország integrációjára. S noha a belépés kifejezett ellenzőjének a megkérdezettek kevesebb mint negyede bizonyult, feltűnő, hogy az elmúlt időszakban mennyire megnőtt az elbizonytalanodók száma. A kérdés az, hogy mindez mitől következett be.

Az egyik olvasatban az európai integráció iránti lelkesedés a “kijózanodással” függ össze, azzal, hogy most, amikor csak alig több mint egy esztendő van hátra a csatlakozásig, a lakosság egy része a vélt vagy valós hátrányokra is gondol. Az európai integráció Magyarországon eddig alapvetően “érzelmi” ügy volt, a Nyugathoz való felzárkózás szimbóluma. A racionális mérlegelés, az előnyök, illetve hátrányok tudatos számbavétele csak ezután következett. Most mintha megfordult volna ez a sorrend.

A politika persze erre alaposan “rásegít”, a Fidesz kettős retorikája a felmérések szerint igencsak elbizonytalanítja, vagy egyenesen az unió ellen hangolja a jobboldali közvélemény egy részét. A legnagyobb ellenzéki párt nem utasítja ugyan el a tagságot, de az elmúlt időszakban a belépés árnyoldalaira is nagy hangsúlyt fektet. “Igen, de…” – ez a Fidesz viszonyulása a csatlakozáshoz.

Ezzel kapcsolatban két dolgot tartunk fontosnak megjegyezni. Egyfelől azt, hogy a népszavazás előtti – politikailag sokszínű alapon megszervezett – kampánystábnak az “igen” propagálása mellett az árnyoldalakra is fel kell hívnia a figyelmet. Az üzenetet leegyszerűsítve: az ország számára a belépésnek nincs alternatívája, ez Magyarország felzárkózásának záloga. Ennek persze lehetnek rövid távon jelentkező, egyes társadalmi csoportokat érintő hátrányai, amelyeket a hazai gazdaság- és szociálpolitika eszköztárával kezelni kell, s talán lehet is.

A másik, hogy a Fidesz rossz úton jár, ha azt gondolja, hogy az ígért CDU-vá válása közben az europesszimizmus elhintése hatásos stratégia lehet. A CDU-nál például magától értetődőnek veszik, hogy a brüsszeli bizottság tagjai beleszólnak Németország belügyeibe. A Fidesznek sem kellene zokon vennie, hogy az európai politikusok véleményt nyilvánítanak a hazai közélet dolgában, például a státustörvény ügyében.

Ha a Fidesz élezi a szembenállást “köztünk” és Európa között, a csatlakozás támogatóinak tábora tovább olvadhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik