Tudomány zöldövezet

Új régiókba költözhetnek be a mérges kígyók

Paul Starosta / Getty Images
Paul Starosta / Getty Images

Egy új tanulmány alapján az éghajlati átalakulás a mérgeskígyó-fajok nagyarányú vándorlásához vezethet – írja a The Guardian. A folyamat miatt az állatok új régiókba juthatnak el.

A kutatók előrejelzése szerint Nepál, Niger, Namíbia, Kína és Mianmar fog a legtöbb mérges fajjal gyarapodni, az állatok a szomszédos térségekből érkeznek majd. A csapat azt is megállapította, hogy az alacsony jövedelmű dél- és délkelet-ázsiai országok, valamint Afrika egyes részei rendkívül érzékenyek lesznek a kígyómarások számának növekedésére.

A szakértők 209 olyan faj földrajzi eloszlását modellezték, amelyekről ismert, hogy vészhelyzetet idézhetnek elő az embereknél. A csapat arra volt kíváncsi, hogy az állatok 2070-re hol találhatnak maguknak kedvező éghajlati viszonyokat.

Míg a mérges fajok többségének elterjedési területe a trópusi és szubtrópusi ökoszisztémák elvesztése miatt zsugorodik, néhány kígyó, például a nyugat-afrikai gaboni vipera élőhelye akár 250 százalékkal is nőhet.

Az előrejelzések alapján az Európában honos áspisvipera, valamint az afrikai és közel-keleti elterjedésű szarvasvipera területe is több mint kétszeresére nőhet. Bizonyos fajok, így az Afrikában endemikus levélvipera helyzete ezzel szemben romlani fog, ez a faj elterjedésének több mint 70 százalékát veszítheti el.

„Egyre több földterületet alakítanak át mezőgazdasági és állattenyésztési célokra, ez pedig elpusztítja és feldarabolja a kígyók számára fontos természetes élőhelyeket” – állapította meg Pablo Ariel Martinez, a brazíliai Sergipe Szövetségi Egyetem munkatársa és Talita F. Amado, a Német Biodiverzitási Integrációs Kutatóközpont szakembere. A szerzők szerint egyes kígyófajok, különösen az orvosi szempontból aggályos állatok azonban képesek alkalmazkodni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése alapján évente 1,8-2,7 millió embert marnak meg mérges kígyók. A támadások globálisan akár évi 138 ezer halálesetet, valamint legalább 400 ezer amputációt és maradandó fogyatékosságot okoznak. Félő, hogy a klímaváltozással nőni fog a marások száma, a friss eredmények viszont segíthetnek az országoknak a felkészülésben.

Kapcsolódó
Minél melegebb van, annál több kígyótámadás történik
Egy 1 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés átlagosan 6 százalékkal növeli meg a kígyóharapások számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik