Gazdaság

Internet mikrohullámon Magyarországon is – Bázisállomások másképp

Több százezren veszik igénybe nap mint nap a mikrohullámokkal működő drótnélküli internethálózatokat az Egyesült Államokban#<#; reptereken, kávézókban, éttermekben, az úgynevezett "forró pontokon" néhány dollárért notebookjával bárki csatlakozhat a világhálóra. A vezeték nélküli technológia azonban nemcsak mobilinternetezésre, hanem a hagyományos, bedrótozott technológiákkal egyenértékű, azokkal versenyző megoldásként is működhet: ilyesmi bevezetésével próbálkozik most Magyarországon először az EnterNet internetszolgáltató. Internet mikrohullámon Magyarországon is – Bázisállomások másképp 1Az EnterNet elsősorban vidéken, a vezetékes infrastruktúrával hiányosan felszerelt területeken telepíti bázisállomásait, amelyek segítségével nagy sávszélességű feltárcsázós – “dial-up” – hozzáférést kínál előfizetőinek. Ennek igénybevételével a felhasználó otthonából vagy munkahelyéről, asztali gépével rádióhullámok útján internetezhet.

“Viszonteladóink által végzett felmérésekből tudjuk, hogy vidéken nagy az igény olyan internethozzáférésre, amely fix összegért, telefondíj fizetése nélkül is használható” – mondja Hegedűs Zsolt, az EnterNet Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – “Ezért a kisebb városokban nem lesz probléma az előfizetők begyűjtése” – reménykedik az ügyvezető, akinek tervei szerint az év végére ezer felhasználót szolgálnak majd ki, néhány év múlva pedig három-négyezer előfizetőre számítanak. Budapesten, vagy a nagyobb városokban, például Miskolcon, vagy Pécsett nem érdemes telepíteni a rendszert, mert itt több, az internet elérésére alkalmas alternatív technológia is a felhasználók rendelkezésére áll, és a piac is telített már.

A szolgáltatás augusztus 10-től kilenc hazai városban működik majd, és az EnterNet ősszel további harminc települést kíván a szolgáltatási körbe csatolni. Érdekesség – és a szolgáltatás ebben a tekintetben is hasonlít a hagyományos feltárcsázáshoz -, hogy a regisztrált felhasználók nemcsak saját körzetükben léphetnek fel a hálóra, hanem mobileszközükkel bárhol, az EnterNet adói által lefedett területen, így például a balatonfüredi előfizető Salgótarjánban is.

A vezeték nélküli hozzáférés alapja a drótnélküli helyi hálózatnak (WLAN) nevezett technológia, amely 2,4 gigaherzes mikrohullámú sugárzás segítségével köti össze a vezetékes gerinchálózat végpontjához kapcsolt bázisállomásokat a felhasználók számítógépeivel. Ahhoz, hogy a PC kommunikáljon a bázisállomással, egy adóvevőre van szükség, amely, a cellától való távolságtól függően lehet kártya méretű, de – ha a felhasználó például az attól maximálisan négy kilométeres messzeségben internetezik -, akár harminc centiméteres antenna is.

A százmillió forintba kerülő hálózat kiépítéséhez az EnterNet a Cisco Systems eszközeit használja: mind az AiroNet elnevezésű bázisállomásokat, mind az azokhoz tartozó kliens-kártyákat és antennákat az amerikai vállalat gyártja. A Cisco a drótnélküli technológiával a világ számos repterén épített már ki WLAN hálózatokat – például a jól ismert amerikai Starbucks kávézó-hálózat egységeiben is. Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez a technológia óriási jövő előtt áll. Ezért gondolja, hogy az EnterNet mellett hamarosan más cégek is megjelennek majd a hazai piacon a WLAN-szabványon alapú internethozzáférés-szolgáltatásokkal, amely így nemcsak a vezetékes dial-up, hanem a mobilszolgáltatók által kínált GSM, vagy GPRS hozzáféréseknek is komoly versenytársa lehet. A közeljövőben várható, több külön vállalkozás által lefedett helyiségekben pedig elképzelhető, hogy a különböző huzalmentes technológiákat alkalmazó szolgáltatók megteremtik az egymás közötti átjárás lehetőségét is. “Amint úgy érezzük, hogy van fogyasztói igény a különböző mobilinternet hálózatok közötti roamingolásra, akkor ezt is lehetővé tesszük” – mondja Hegedűs Zsolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik