Gazdaság

Heti portfólió – Fél tucat kockázat

Heti portfólió – Fél tucat kockázat 1Az utóbbi napok erőteljes tőzsdei áresései – amit a szakmában néhányan “vérengzésként” emlegetnek – sokakban azt a gondolatot ébresztik, hogy itt a medvepiac, azaz az árcsökkenések vége.#<# Miró József, a Cashline Értékpapír Rt. elemzője magát a pesszimistábbak közé sorolja, mert úgy gondolja: túl sok problémával kell szembenéznie a tőkepiacoknak, amelyek valószínűleg nem oldódnak meg rövid távon. További könyvelési visszaélésekre is fény derülhet például, szintén kockázati tényező a terrorizmus veszélye, a közel-keleti válság, az Irak körüli háborús feszültség, a pakisztáni-indiai konfliktus okozta atomháborús fenyegetettség, az argentin válság lehetséges továbbgyűrűzése, a piacgazdaságok növekvő egyensúlyi problémái, valamint a vállalati profitok csökkenése. Heti portfólió – Fél tucat kockázat 2Ugyanakkor, az irányadó kamatok is történelmi mélységben vannak, ami enyhe gazdasági növekedéssel párosul. Inflációs fronton a viszonylag magas olajárak és a világszerte laza fiskális politika nem enged teret további kamatcsökkentéseknek. Mindezek ellenére Miró József szerint rövid távon egy “pszichológia által vezérelt” korrekció elképzelhető.

Bár a közeljövőben az infláció csökkenő trendjének időleges megfordulásával számol, a portfólió 60 százalékát egyéves magyar államkötvénybe helyezné az elemző. Külföldi részvényekből egyet választott Miró József. A Shell integrált olajipari vállalat, stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik, eladósodottsága minimális. Kedvez neki a magas olajár is. A nagyon jó tőkeellátottság következtében könnyedén tud jelentős akvizícókat végrehajtani, ha a helyzet úgy hozza. Az elmúlt napokban sokat esett a részvény ára, mert kikerült az S&P 500 indexből, s ezért az indexkövető alapoknak el kellet adniuk a tulajdonrészüket.

A Mol gázüzletágának a sorsa fél éven belül rendeződik. A jelenlegi árfolyam – hasonlóan a Démászéhoz és a Panonplastéhoz – igen nyomottnak mondható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik