Gazdaság

Ipar – Elnapolt fellendülés

Vitai AttilaIpar – Elnapolt fellendülés 1A VRAM Távközlési Rt. (Vodafone Magyarország) vezérigazgatója:Nagy elvárásokat támasztunk az új kormányzattal szemben: a hírközlési törvény felülvizsgálatát és a piaci versenyt támogató szabályozást várjuk tőle. Szeretnénk, ha módosítanák a hírközlési törvényt, s ha megteremtenék annak lehetőségét, hogy a mobil kapcsolási számukat magukkal vihessék az előfizetők, függetlenül attól, hogy melyik szolgáltatót választják. Reméljük, hogy a verseny nemcsak a mobilpiacon, hanem az alternatív szolgáltatók piacán is élesedni fog, a Matáv/Westel monopolhelyzete megszűnik, s a kormány megrendelései is egyenletesebben oszlanak majd meg. Végül, de nem utolsósorban az egyetemes szolgáltatás intézményének újraszabályozását is üdvözölnénk.

Az ipari termelés az utóbbi időszakban stagnált, enyhe hullámmozgás mellett. A két fő értékesítési irány dinamikája immár tartósan eltér egymástól. A belföldi eladásokat továbbra is enyhe visszaesés jellemzi (mert bár a jövedelmek számottevően növekednek, a fogyasztási igények egy részét import eredetű termékekből elégítik ki). Az exportlendület ugyancsak elmarad a korábbitól, tendenciájában azonban ismét gyorsulónak tekinthető.

A belföldi értékesítés fellendülésének jelei ma még erősen korlátozottak, csupán néhány továbbfelhasználásra termelő ágazatra és egy-két lakossági fogyasztásra profilírozott iparágra – például a bányászatra, a kőolaj-feldolgozásra, illetve a járműgyártásra – terjednek ki. A recesszióból való kibontakozás élénkítő hatásai a hazai iparban legkorábban az esztendő vége felé érvényesülhetnek, az éves növekedés 3,5 százalék körüli lehet.

A tavaly kezdődött építőipari boom az idén még folytatódik. Újabb beruházás-élénkítő program kidolgozására és elfogadására ugyan nem lehet számítani, a jelenlegi projektek azonban a második félévre még felfutást ígérnek. Új tendencia, hogy ma már a lakások közel 60 százaléka vállalkozói kivitelezésben épül fel, a lakossági házilagos kivitelezések súlya folyamatosan csökken. Az ágazatnál versenyképességi problémákkal, illetve piacvesztési hatással nem kell számolni. Az idei évre 8-9 százalékos növekedés valószínű.

Industry – Boom adjourned

Ipar – Elnapolt fellendülés 2 Industrial output, with slight fluctuations, has stagnated lately. The dynamics of domestic and foreign sales has become persistently divergent. The first is still characterised by a slight slump – although wages rose significantly, imported goods satisfy some of the growing consumption. The growth of exports is falling behind that of earlier times, nevertheless it again shows an accelerating trend.

Ipar – Elnapolt fellendülés 3At present there are not many signs indicating a new boom in domestic sales. Among them are only a few industries producing materials for further processing (e.g. mining and crude oil processing) and one or two branches geared toward individual consumption (such as vehicle manufacturing). The results of leaving recession behind will at best be felt around the end of the year, annual growth is expected around 3.5 percent.

Ipar – Elnapolt fellendülés 4The effects of last year’s construction industry boom still carry over into 2002. Although no further investment-stimulating program is expected to be proposed and put into effect, current projects still promise an increase for the second half of the year. As a new trend close to 60 percent of homes are built by construction companies; the significance of individual, non-professional building is continuously decreasing. As the construction industry is sufficiently competitive and its market is not expected to shrink, growth is expected to reach 8-9 percent this year.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik