Gazdaság

Portfólió anno – Tűzijáték után

A múlt év végi befektetések a Mikulás-időszakban elvártnak megfelelően fialtak a tőzsdén.

Nem lehet oka panaszra annak, aki 2001 végén a lapunkban közzétett portfóliók alapján alakította befektetéseit (Elmarad a tűzijáték – Figyelő, 2001/50. szám). A tűzijáték tehát nem maradt el. Az eredmények magukért beszélnek, annak ellenére, hogy a szakértők által öszszeállított “turmixok” egyike sem tudta a BUX ugyanezen időszak alatt bekövetkezett 10,9 százalékos erősödését lekörözni, szemben az egy évvel korábbi hasonló megmérettetéssel, amikor a nyertes portfólió felülmúlta az index akkori 8 százalékos erősödését.

Portfólió anno – Tűzijáték után 1BÁTRAK SZERENCSÉJE. Most Vágó Attila, a ConCorde Rt. elemzője vitte el a pálmát, akit tavaly az év legjobbjának is választottak a tőkepiac szakértői. Kitűnő eredményéhez azonban az is hozzájárult, hogy az öt “versenyző” közül ő választotta a legkockázatosabb összeállítást. Nemcsak azért, mert két igen volatilis instrumentumot (euró és Brent olaj) is kiszemelt, hanem azért is, mert azokat tízszeres tőkeáttétellel játszotta meg. Habár az euró és az olaj árfolyama közel ugyanannyit változott, méghozzá ellentétes irányban, a portfólió eredményét mégis javították, hiszen az olaj-short kisebb súlya következtében kevesebb veszteséget okozott, mint amennyit az euró-short hozott. Vágó Attila első helyét tehát kockázatvállaló hajlandóságának köszönheti, szemben Kovács Grétával, az Eastbrokers Befektetési Rt. elemzőjével, akinek egy hagyományos elemeket tartalmazó csomag hozta meg a második helyet: mind állampapírból, mind pedig a részvények közül a legjobbakra tett. Kivételt talán csak a közepes likviditású részvények képeztek – egyébként mind az öt portfólió esetében ezek voltak a sereghajtók.

Portfólió anno – Tűzijáték után 2Januárban a BUX erősödését szinte kizárólag a négy vezető részvény erősödése okozta, így, aki a kisebbekkel próbálkozott, az csak elvétve zsebelhetett be nyereséget. A Figyelő szerkesztősége konzervatív és kockázatminimalizáló befektetési politikát alkalmazva futott be az ötödik helyre. Portfóliónk 40 százalékos állampapíraránya lényegében megegyezik a CIB Értékpapír Rt. színeiben szereplő Detrekői Lászlóéval, aki alig pár tized százalékkal előzte meg teljesítményünket. Érdemes volt tehát hinni a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) erősödésében, s erre alapozva nagyobb részvényarány és kevesebb állampapír vásárlás mellett dönteni.

A pesti parkett tehát nyerő volt az elmúlt két hónapban, ám a nemzetközi tőzsdék annál kevésbé voltak sikeresek. Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője portfóliójába igen nagy súllyal választotta be a Nasdaq 100 indexet (ez hasonló a február elején a BÉT-re bevezetett QQQ-hoz), amely azonban a vizsgált időszak alatt közel 10 százalékot veszített értékéből. Makray mindenestre továbbra is hisz az amerikai gazdaság és a technológiai index felívelésében.

A jövőt illetően az elemzők véleménye megoszlik. Detrekői László portfóliójában az eddigi 60-ról 70 százalékra emelné a részvények arányát, szemben Kovács Grétával, aki e lépésnek pont a fordítottjában bízik. Vágó Attila pedig nem shortolná tovább az olajat, míg a dollár erősödésében továbbra is töretlenül hisz. A Figyelő a tőkepiacok elmúlt hetekben tapasztalt, nem túl meggyőző teljesítménye miatt továbbra is a nagyobb biztonságra, azaz az állampapírok magas arányára voksol, bár azokat az éven belüli lejáratok helyett – számítva az infláció folyamatos csökkenésében – 3,5 évesekre cserélné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik