Belföld

Pszichológus: Félelmet kelthetnek a gyerekekben a kormány plakátjai

Félelmet kelthetnek a gyerekekben a HÁBORÚ feliratú plakátok, főleg, ha nincs kinek feltenniük a kérdéseiket – mondja Stáhly Katalin, a Hintalovon Alapítvány gyermekpszichológusa.

Az RTL Híradó riportjában elhangzott: országszerte szinte ellepték a közterületeket a Fidesz háborús plakátjai, sokszor oktatási intézmények bejáratához is kerültek. A diákokat nemcsak az iskolába érkezve fogadja a több méteres HÁBORÚ felirat, hanem akkor is ezt látják, ha kinéznek a tantermeik ablakán.

Nehéz mit kezdeni azokkal az információkkal vagy azokkal a vizuális információkkal gyerekként, amivel ők találkoznak. Ez lehet félelemkeltő, egy csomó kérdést szülhet bennük

– mondta a Híradónak Stáhly Katalin.

A szakember szerint azok a gyerekek vannak jobb helyzetben, akik feltehetik az ezzel kapcsolatos, őket foglalkoztató kérdéseiket szüleiknek vagy tanáraiknak.

Ám akik nem kapnak megnyugtató válaszokat, azokban bizonytalanság- és félelemérzés, frusztráció is kialakulhat.

„Fontos lenne foglalkozni nemcsak azzal, hogy hova helyezhető ki egy plakát, ha gyerekeket nézzük, hanem azzal is, milyen tartalmakat hordoz, az rendben van-e, bárhol látja a gyerek akár az iskola környékén, akár máshol” – magyarázta a szakember.

Piliscsabán már a KDNP-s polgármesternek is sok volt, hogy a helyi iskola bejáratánál is ez a felirat fogadja a gyerekeket. Igaz, a Fidesz kommunikációs igazgatója az állami rádióban a bátorság hiányaként értékelte a polgármester lépését.

Az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ sem válaszolt, hogy nem tartják-e problémásnak az iskolákhoz kihelyezett háborús plakátokat, és ha igen, akkor jelezték-e ezt a Fidesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik