Gazdaság

Startol a megújult Magyar Állampapír Plusz, a korábbinál magasabb kamattal

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), mely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM1-mel kapható. A papír évente egyszer névértéken eladható lesz, de a sávos kamatozás miatt érdemes lesz a futamidő végéig megtartani. A korábbi sikertermék megújításával kivezetésre kerül az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)– írja az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK).

Az új MÁP Plusz évente egyszer, a kamatfizetést követő öt napban névértéken, vagyis 100 százalékos nettó árfolyamon eladható lesz, ezzel megtartja egyik legnagyobb vonzerejét, a likviditást. A kamatfizetések közötti időszakban pedig a forgalmazók által jegyzett árfolyamon, illetve a Magyar Államkincstárnál változatlan feltételekkel lesz eladható az állampapír. Az állampapír továbbra is kényelmes lesz a befektetőknek, hiszen a kamat ugyanolyan sorozatú MÁP Pluszban kerül jóváírásra, így nem kell külön rendelkezniük annak sorsáról. Emellett az új MÁP Plusz a többi lakossági termékhez hasonlóan biztonságos és kiszámítható befektetést jelent.

  • A júniustól kibocsátásra kerülő új MÁP Plusz továbbra is ötéves futamidejű lesz, ami alatt évi 6,73 százalékos EHM-et kínál a lakossági befektetőknek.
  • A kamatozás változatlanul sávos lesz, az első évben 6,25%, majd fokozatosan emelkedve az ötödik évre eléri a 7,25 százalékot.
  • Vagyis a befektetőknek érdemes lesz minél tovább megtartani a papírt, hiszen annál magasabb kamatot tudnak elérni.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) 2020 előtt a legnépszerűbb állampapír volt Magyarországon, a köznyelvben “szuperállampapír” néven terjedt el. A konstrukciója és a kamata nem változott az első kibocsátása óta, most viszont az ÁKK Zrt. megújította a papírt. A állampapírkalkulátor.hu szerint az infláció, illetve piaci kamatok csökkenésével párhuzamosan könnyen lehet, hogy hamarosan ismét ez lehet a legnépszerűbb állampapír. Megemlítik, a megújított értékpapírban a kamata is vonzó lehet, hiszen a régi sorozatok kamata 3,5 százalékról indult és csak az ötödik évre érte el a kamat a 6 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik