Belföld

Rendkívüli ülésen fosztaná meg az ellenzék Sulyok Tamást az államfői posztjától

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Összeül a parlament, hogy rendkívüli ülésen tárgyaljuk meg a Külügy elleni orosz hekkertámadást és a Sulyok Tamás államfő elleni megfosztási eljárást – írja közösségi oldalán Tordai Bence.

„Kezdeményezésemre az ellenzéki kollégákkal közösen beadtuk az indítványt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívására, amelynek időpontjára 2024. május 30. napját javasoljuk” – írta a Párbeszéd képviselője.

A napirend a következő lesz:

  1. A Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét ért kibertámadás elítéléséről és az ennek következtében szükséges lépések megtételéről szóló határozati javaslat megtárgyalása.
  2. A köztársasági elnök tisztségtől való megfosztásának kezdeményezéséről szóló javaslat megtárgyalása.

Tordai azt is írta, hogy elvárják, „hogy Kövér László ne húzza az időt, és hívja össze holnaputánra az ülést, ahogy azt is elvárjuk, hogy a fideszes képviselők méltóztassanak befáradni a munkahelyükre, és Szijjártótól Orbánon át Sulyokig hagyják abba a szánalmas menekülést, terelést és magyarázkodást, hogy végre egyenesen és tényszerűen beszélhessünk az embereket felháborító, újabb fideszes botrányokról!”

A két napirend közül az egyik az orosz kibertámadásról szól. Azt a 444 írta meg, hogy a külügyminisztérium elrendelte egy „Kiber Munkacsoport” felállítását, miután 2021 szeptemberében világossá vált, hogy az orosz állam titkosszolgálatai feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszerét, ám a kidolgozott biztonsági tervből nem sok minden valósult meg. Nemrég derült ki, hogy a magyar külügy tudott azokról az orosz kibertámadásokról, amelyeket a kormányoldal 2022-ben még kampányhazugságnak nevezett. Az orosz állami hekkerek hozzáférhettek a magyar diplomácia teljes informatikai hálózatához: a támadások után négyezer munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná.

A másik pont az államfőről szó. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője korábban azt állította, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki ügyvédként pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. „(Az ügyet) hosszú hetek kutatómunkája után minden részletre kiterjedő bizonyítékokkal mutatom be” – közölte Dobrev. Állítása szerint Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben három-négy ügyvéd játszott közre. Azért, hogy mindez ne legyen feltűnő, elmondása szerint az ügyvédek segédkeztek egymásnak: más-más ellenjegyezte az ajándékozást, a kölcsönszerződést, a haszonélvezeti jogot stb. Dobrev állítása szerint ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás.

Dobrev kedd délután sajtótájékoztatóján jelentette be: összegyűltek a szükséges aláírások az Országgyűlésben ahhoz, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen. A Demokratikus Koalíció és a megfosztási eljárást támogató ellenzéki pártok szerint ugyanis nem lehet hazánk államfője egy köztörvényes bűnöző. Aki bűncselekmények sorát követte el bármikor az életében, aki törvényellenesen játszotta át a magyar földet külföldiek kezére, az nem fejezheti ki a nemzet egységét, és nem töltheti be hazánk legmagasabb közjogi méltóságának szerepét – fogalmazott a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője, majd megköszönte az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, a Jobbik és az LMP képviselőinek támogatását, akik aláírták a megfosztási eljárás elindításához szükséges kezdeményezésünket.

Kapcsolódó
Ángyán József: Sulyok Tamás méltatlanná vált, le kell mondania
Nemcsak jogszabályokkal, hanem a Fidesz által korábban képviselt értékekkel is szembementek a Sulyok Tamás köztársasági elnök által ügyvédként ellenjegyzett, a múlt héten nyilvánosságra került szerződések – fejtette ki a 24.hu-nak Ángyán József egyetemi tanár, volt államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik