Gazdaság

Dunainvest: Kivonulás a BÉT-ről – Szólt Ödönnek…

Az egyik legnagyobb független brókercég vezetője kivonul a tőzsdéről. Újabb jelzésértékű távozás?

Bő egy héttel azt követően, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ügyvezető igazgatója, Dunavölgyi Mária bejelentette távozását eddigi munkahelyéről, sőt, a börze környékéről is, újabb “nagyágyú” hagyja el végérvényesen a parkettet. Ezúttal Debreczeni Kálmán, a Dunainvest Tőzsdeügynökség Rt. első embere és 85 százalékos tulajdonosa, egyben a Befektetési Vállalkozók Szövetségének vezetője jutott meglepetésszerű elhatározásra. A szakember a tőkepiacon 1993 óta aktívan működő és a kezdetektől fogva főleg a kisebb pénzű hazai ügyfelek tőzsdei ügyleteit kezelő cégét eladja az Erste Banknak (lásd keretes írásunkat), amivel a piacon már amúgy is “fehér hollónak” számító nem pénzintézeti hátterű, úgynevezett független brókercégek egyik legnagyobbika alakul át.

Dunainvest: Kivonulás a BÉT-ről – Szólt Ödönnek… 1BELEFÁRADT. “Nem láttam értelmét, hogy ekkora tőkeerővel, ilyen nagy céget és adminisztrációt fenntartsak egy sorvadó piacon” – indokolja a kívülállók számára döntését a Figyelőnek Debreczeni Kálmán, aki egyértelműen cáfolja, hogy feladta volna. “Nem vagyok egy törülközőbedobós fajta” – mondja, és azt hangsúlyozza, hogy egyszerűen gazdasági döntésről, hideg fejjel végiggondolt kalkulációról van szó. “Akinek az utóbbi néhány évben többször is sikerült nagyot dobnia, annak nem lehet életcél a vegetálás” – teszi hozzá.

Való igaz, a Dunainvest – csakúgy, mint a hazai brókercégek többsége – az 1998-1999-es tőzsdekrach óta csak várja a jobb napokat, és próbálja túlélni az alig túlélhetőt. Vagyis azt, hogy a börze fénykorában tapasztaltnak a töredékére esett vissza a forgalom, részben a globális hatások – az Új Gazdaság tőzsdei léggömbjének kipukkanása és az amerikai gazdaság lassulása – miatt, részben pedig a magyar problémák okán. A robusztus magyar makrogazdasági adatok ugyanis mit sem érnek azoknak a külföldi intézményi befektetőknek a szemében, akiknek az energia- és gyógyszerárakba való kormányzati “beleturkálás” óta elment a kedvük a pesti börzétől. Ráadásul az amúgy sem erős hazai magánbefektetői réteg is fejvesztetten menekült a parkettről, miután megütötték a bokájukat az árfolyamzuhanásban, és miután kiderült: az adótörvények idei kedvezőtlen változásai után még annak a csekély árfolyamnyereségnek a jó részét is elvinné tőlük az állam, ami valami “isteni” szerencse nyomán megtermelődne a befektetéseiken ezekben az ínséges napokban.

Debreczeni Kálmán egyébként sohasem titkolta, hogy kedvező ajánlat esetén megfontolná a saját többségi tulajdonában lévő cég értékesítését, mint ahogyan a szakmai szövetség vezetőjeként azt is többször, éles nyíltsággal kimondta, hogy a magyar piacon túl sok az eszkimó, vagyis záros határidőn belül sokkal kevesebb brókercégnek marad csak hely. Debreczeni az utóbbi időben azt sem rejtette véka alá, hogy rendkívül pesszimistán látja a BÉT jövőjét. Számos olyan nyilatkozatot tett, amelyben egyértelműsítette: ha rövidesen nem javul a tőzsdét körülvevő állami megítélés, ha az adótörvények megváltoztatásával, egy hatékony tőzsdeélénkítő csomag kidolgozásával vagy éppen a felvásárlási szabályok “börzebaráti” hangolásával nem segítenek a pesti parketten, akkor a jövő meglehetősen sötét lesz. “A BÉT-nek lehet még néhány szép éve, lehet benne egy-két jobb periódus, de kollegáimmal együtt úgy ítéljük meg, hogy a tendencia a leépülés” – indokolja mostani döntését Debreczeni.

A Dunainvest stratégiáján egyébként eddig jól érzékelhető volt az előremenekülés. A társaság 1998-ig jelentős informatikai fejlesztéseket vitt véghez, egyike volt azon első brókercégeknek, amelyek lehetővé tették ügyfeleiknek az elektronikus üzletvitelt, a D-Line nevet viselő “home-brokering” rendszert, amely nem internet alapon, hanem a tévéjelek segítségével működött. A cégvezető ráadásul azok között is az élen járt, akik felismerték: felvásárlásokkal kell az egyre zsugorodó piacon a megmaradást biztosítani. A Dunainvest még az 1999 óta tartó nagy konszolidációs hullám legelején fogott felvásárlásokba: abban az évben szerezte meg a Bankár Értékpapír Rt.-t, annak befektetési alapjaival és társcégeivel – többek között a börzén is forgó Factory-családdal – egyetemben, de később több kisebb társaságot is magába olvasztott, a Részvény és Kötvénykereskedelmi Rt.-től az AC Brókeren át a Nelson Brókerig. A felvásárlások után az 1 milliárd forintos alaptőkével rendelkező Dunainvest mintegy 6 ezer ügyfelének több mint 16 milliárd forintos vagyonát kezelte, tevékenységét pedig a budapesti iroda és öt vidéki fiók mellett négy ügynökség is segítette.

Az ügyletA mostani ügylet az Erste tőkepiaci terjeszkedési stratégiájának immár második fejezete; tavaly augusztusban, hasonló átvétel keretében szerezték meg az Első Magyar-Angol Bróker Rt. ügyfélállományát.

A Dunainvest Rt. hivatalos közleménye üzleti titokként kezeli, mekkora összegért adták át a teljes ügyfélállományt, beleértve az általa kezelt befektetési alapokat is a nagybanki hátterű brókercégnek, az Erste Bank Befektetési Rt.-nek, illetve ez utóbbi alapkezelőjének. Az viszont publikus, hogy a vevő három hónapig változatlan díjtételeket garantál, s az átmenet jegyében azt is biztosítja, hogy a kapcsolattartó befektetési tanácsadók döntő többségét is alkalmazzák. A magyar piacon ütemesen terjeszkedő, 3-5 éven belül 25-30 százalékos piaci részesedést maga elé tűző – 15 ezer ügyféllel és 66,7 milliárd forintos ügyfélvagyonnal rendelkező – Erste pénzintézeti csoport befektetési cége egyébként eddig főleg nagyobb intézményeket szolgált ki.

BORBAN A VIGASZ. A brókercég számára azonban a lehető legrosszabbkor tört meg a tőzsdei fellendülés. A felvásárlásokat szükségképpen követő konszolidációt akkor kellett levezényelni, amikor a piacon vérre menő és egyebek között az árakban és a jutalékokban is megnyilvánuló küzdelem indult meg, ami minden bizonnyal jelentősen apasztotta a cég jövedelmezőségét. A piacon azt már egy ideje sokan tudni vélték, hogy Debreczeni csak kedvező (ár)ajánlatra vár. Az ügylet akadálya már egy ideje állítólag csak az volt, hogy a cégvezető nem a mostanság megszokott módszerrel, vagyis az ügyfélállomány átruházásával szerette volna értékesíteni a cégét, hanem a vállalkozás egészét árulta, hogy így is érvényesíteni tudja az informatikai fejlesztések árát. Ezzel szemben a szakember azt mondta a Figyelőnek, hogy csak ez év márciusának végén gyorsultak fel az események, addig csupán egyetlen egyszer fordult meg a fejében az eladás gondolata: tavaly ősszel, amikor komoly ajánlatot kaptak. “Még nincs határozott elképzelésem arról, hogy merre tovább” – mondja Debreczeni Kálmán, de nem tagadja, hogy egyebek mellett a szőlészet és borászat is vonzza. Testvére, Debreczeni Pál ugyanis mintegy 130 hektáros szőlőbirtok fő tulajdonosa Villányban, 80 százalékban bordeaux-i típusú vörösbort, a fennmaradó részben fehéret termel, elnökként és többségi tulajdonosként pedig vezeti a 320 millió forintos jegyzett tőkéjű Vylyan Rt.-t. (A társaságban kisebbségi részesként a korábban a Bankár Kft. által alapított, majd a Dunainvest vagyonkezelésében jelentős “profilváltáson” keresztülesett, a devizaspekulációtól a borászatra átállított, a tőzsdén is jegyzett Második Deviza Factory és Rizikó Factory részvénytársaságokat is megtalálhatjuk.) “Elképzelhető, hogy saját pincészetet is indítok” – mondja a tőzsdéről kivonuló üzletember, aki végül azt hangsúlyozza, hogy véleménye szerint az eddigi energiával, erőforrásokkal, szaktudással, valamint a csapatának egy részével más üzletágban nagyobb jövedelmezőséggel működhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik