Gazdaság

Eljárási rend

a biztosítóintézetek kivételével – a külföldi anyavállalat konszolidálásba bevont leányvállalatánál, illetve ez utóbbi leánycégénél, ha a kétféle év a külföldi anyavállalatnál, illetve a külföldi anyavállalat összevont (konszolidált) beszámolójánál is eltér.

ADÓZÁSI KÖTELEZETTSÉGEK. Várhatóan a társasági adó, az osztalékadó, a turisztikai hozzájárulás, a vállalkozók helyi kommunális adója és az iparűzési adó esetében az üzleti év első napján hatályos szabályok szerint kell az adómegállapítási, bevallási, adó- és adóelőleg-fizetési kötelezettséget teljesíteni. Ugyanakkor más adókra – áfa, jövedéki adó – nem vonatkozik ez a rendelkezés, tehát ha a naptári nap első napján, vagyis az üzleti éven belül módosulnak a szabályok, akkor azt az új rendszert választóknak is figyelembe kell venniük az üzleti év közben.

HATÁRIDŐK. Részletezi majd a törvény azt is, hogy az új megoldást választóknak meddig kell társasági adóbevallást beadniuk, a megfizetett adóelőleg és a fizetendő társasági adó különbözetét meddig kell megfizetniük – az adóév-üzleti év utolsó napját követő 150. napig -, illetve mikortól igényelhetik vissza azt.

ADÓELŐLEGEK. A társasági adóelőleg bevallásának szabályai az új szisztémára áttérőknél annyiban változnak, hogy az adóév hetedik hónapjának első napjával kezdődő 12 hónapra vonatkoznak. A társasági adó és a helyi iparűzési adófeltöltési kötelezettség teljesítésének határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja lesz. Ezen vállalkozók helyi kommunális és iparűzési adóelőleget a jövőben is kétszer fizetnek: az adóév harmadik, illetve kilencedik hónapjának 15. napjáig.

BEVALLÁSI GYAKORISÁG. Az ezt meghatározó értékhatárok számításakor a megelőző második naptári év adatait kell figyelembe venni.

VISSZALÉPÉSI LEHETŐSÉG. Az üzleti év mérlegfordulónapjának újabb megváltoztatására három, beszámolóval lezárt üzleti évet követően, vagy az anyavállalat megváltozásakor van lehetőség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik